Två allvarligt skadade i brand i Kristinehamn

NYHETER

Tre personer är förda till sjukhus efter den kraftiga branden på ett vandrarhem i Kristinehamn.

Två av dem är allvarligt skadade.

– En första uppgift om att det fanns fyra personer i byggnaden fel. De tre som bodde där har vi fått ut, säger Sören Lövengärd, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

I tvåvåningsbyggnaden på Bangårdsgatan i Kristinehamn, i Värmland, finns fast boende, ett härbärge och ett vandrarhem. Det var i vandrarhemmet branden startade i morse.

Två av de skadade verkar ha befunnit sig i samma lägenhet när det började brinna.

– Två av dem är allvarligt skadade, en av dem mycket illa däran. Den tredje är pratbar och ska vara lindrigare skadad, säger Sören Lövengärd, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Sökte efter fler

Branden var i morse fullt utvecklad och polis och räddningstjänst arbetade med att söka igenom byggnaden efter fler boende. Några timmar senare kunde räddningstjänsten konstatera att det inte saknades någon person.

En första uppgift om att det skulle ha funnits fyra personer i vandrarhemmet var felaktig.

På nedervåningen ligger härbärget Vila och värme som är en ideell förening som erbjuder sovplats åt hemlösa. Där fanns i natt två gäster och en personal som arbetade natt.

När elen gick i morse ringde den nattarbetande kvinnan efter vaktmästaren. Beskedet hon fick var att det inte var någon fara och att elen kunde sättas på igen.

Rökfylld korridor

Då gick brandlarmet.

– Hon ringde och fick höra att det var ett falsklarm. När larmet gick igen öppnade hon dörren mot vandrarhemmet och tittade ut. Det var rökfyllt i korridoren, säger Maria Eriksson, föreståndare för Värme och vila.

Personalen och de två gästerna tog sig ut genom nödutgången och klarade sig utan skador.

Hela huset är nu utrymt och härbärgets gäster kommer inte att kunna komma tillbaka på en vecka. Hur situationen ska lösa sig för de hemlösa är ännu oklart.

– Det var tur att vi inte hade fler gäster i natt. De brukar vara svårväckta på morgonen, säger Maria Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM