”Om du ramlar ur sängen kvävs du”

Norske storbedragarens sista ord till den kidnappade riskkapitalisten

hotade döda familjen När Philip Holst-Cappelen nämnde dotterns namn förstod den kidnappade mannen att hans familj var i fara.
NYHETER

Philip Holst-Cappelen hotade döda hans familj om han inte samarbetade.

Riskkapitalisten var övertygad om att han talade sanning.

– När han nämnde min dotters namn förstod jag att det var allvar.

Bilden är en rekonstruktion.

Han använder inga stora ord eller gester när han

i rätten berättar om hoten från norske storbedragaren Philip Holst-Cappelen. Men ingen kan ta miste på den rädsla den 47-årige miljonären kände när han hölls fången i sitt hem i Stockholm.

– Han upprepade hela tiden att min familj var i fara om jag inte gjorde som han sa.

I över ett dygn var han inlåst med Holst-Cappelen. Han bestämde sig på en gång för att göra som han blev tillsagd och lyckades föra över tolv miljoner kronor till norrmannens pojkvän och misstänkte medbrottsling.

Dottern skulle dö

Miljonären, som till vardags arbetar på ett av Sveriges främsta riskkapitalbolag, gjorde allt i sin makt för att pengarna skulle föras över till utpressarna utan problem – hela tiden med sin dotters säkerhet i åtanke.

När pengarna var säkrade lämnades han bakbunden i sin säng.

– Han hade trummat i mig hela tiden att min dotter skulle bringas om livet om jag röjde den här händelsen genom att gå till polisen.

I 17 timmar väntade han på att någon skulle komma och rädda honom. Holst-Cappelen hade virat sexton varv silvertejp runt hans mun och upp mot näsan för att han inte skulle kunna kalla på hjälp.

Fortfarande på fri fot

– Om du ramlar ur sängen kvävs du, var bland det sista han sa innan han flydde för att växla pengarna till kontanter och lämna Sverige.

Polisen har gripit medhjälparna, men Philip Holst-Cappelen är fortfarande på fri fot.

ARTIKELN HANDLAR OM