Dagens namn: Hjalmar, Helmer
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Mordet – en gåta

Evas kropp hittades vid Rusakulan den 10 januari. Evas kropp hittades vid Rusakulan den 10 januari.

   Fyra veckor har nu gått sedan Eva, 51, försvann. Spårlöst till en början.

   Men vändningen kom. Det skulle visa sig att hon mördats.

   Och att det handlar om ett brutalt och rått styckmord.

29/12 FÖRSVINNANDET

  Eva: 07.47 skickar Eva ett sms till en av sönerna och lämnar sin övernattningslägenhet i Örebro.

Hon ses vid sin arbetsplats, en konsultfirma som hon driver efter att ha sagt upp sig från Örebro universitet.

En övervakningskamera fångar senare hur Eva hoppar in i en mörk bil. Bilen liknar enligt tidningen NA den bil som ägs av 51-åringen. När detta sker är oklart.

Eva kommer aldrig till en planerad lunch med en anhörig. Släktingen ringer Evas mobil, där någon svarar utan att säga något. Det enda som hörs är skrapljud. Kort därefter ringer den anhörige tillbaka, då är mobilen, enligt NA, avstängd.

På eftermiddagen larmar en kollega polisen om att Eva försvunnit. Hennes dator har lämnats påslagen. Hennes bil hittas senare med nycklarna i.

  51-åringen: Den misstänkte mannen har erkänt att han plockade upp Eva och körde henne till övernattningslägenheten, därefter säger han att han inte sett henne.

Aftonbladet har avslöjat att polisen hittat ett kvitto i mannens plånbok, tidsstämplat 12.25, som visar att han betalat för en halvtimmes spel på en golfhall i Örebro.

Aftonbladet har också rapporterat om att 51-åringen stormade in i hyreshuset, gick ner i tvättstuga och tog grannens bokade tid vid lunch eller tidig eftermiddag. Polisen har flera gånger hört grannen om 51-åringens paniktvätt och tagit tvättlistan. Vid minst två tillfällen har tvättstugan varit avspärrad och tekniker genomsökt den efter bevis.

30/12 AVVIKER FRÅN JOBBET

  Vänner och kollegor berättar att 51-åringen inte betedde sig normalt den dagen. När hans vän träffade honom var han spänd och kort i tonen.

På jobbet kom och gick han flera gånger, vilken han aldrig annars brukar göra. Han ska också ha stuckit i väg för att åka skidor med barnen.

Ett butiksbiträde har berättat för polisen att en man i en mörk bil kom till butiken och köpte stora mängder av rengörningsmedlet klorin, under onsdagen eller torsdagen.

31/12 FIRAR NYTT ÅR

  Mannen ska enligt uppgifter ha firat nyår med några vänner och sambon.

Evas tre söner sätter upp lappar, i Örebro och i Nora, om sin försvunna mamma.

1/1 HAN ANHÅLLS

51-åringen kallas till ett förhör på polishuset som inleds klockan 20.27. Efter 49 minuter anhålls mannen misstänkt för människorov. Hans bil beslagtas och hans lägenhet spärras av och finkammas av polisens tekniker. Polisen tar med sig alla sopor på hyreshusets gård.

4/1 MOBIL- MASTEN

  Efter en nästan två timmar lång förhandling bakom stängda dörrar beslutade tingsrätten att 51-åringen är skäligen misstänkt för människorov, den lägre misstankegraden. Han nekar. Efter en första analys av mobiltrafiken får polisen träff på en mast mellan Lockhyttan och Klockhammar. Det aktiva letandet ute i skogarna börjar.

6/1 HEMLIGA RELATIONEN

  Aftonbladet kan avslöja att paret tidigare har haft en längre relation, som flera vänner nu tror är avslutad. Men deras hemliga relation har fortsatt, trots att 51-åringen har en ny sambo.7/1 GRUSTAGET

  Polisen spärrar av ett större grustag där tre polishundar markerat. Men några fynd görs inte och flera poliser säger att ”det är ett mysterium”.

Polisen informerades först att grustaget inte använts på länge, men får senare veta att grus körts i väg till bland annat Kumlaanstalten och ett sjukhus. Gruslassen har kontrollerats så långt som möjligt – utan resultat.

10/1 FYNDET

  Aftonbladet är som enda tidning på plats när en polis och sökhund gör det första fyndet – bålen. Kroppsdelen hittas vid sidan av vägen upp mot utsiktsplatsen Rusakulan. En privatperson hade hört av sig till polisen om att dennes hund betett sig konstigt och gjort en form av markering, det ledde polisen till platsen.11/1 HÄKTAS FÖR MORD

  Ny häktningsförhandling.

Flera omständigheter är försvårande för 51-åringen.

Hans bil har setts i området där Eva har hittats styckad och de har haft ett hemligt förhållande.

Han häktades därför på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen nekar.

12/1 OBDUKTION

  Obduktionen av det första fyndet genomförs.13/1 ANALYS AV BILEN

  Polisen vänder sig till bilfabriken i Tyskland som är expert på 51-åringens Cadillac. Aftonbladet avslöjar att bilens speciella gps-system ska kontrolleras för att eventuellt ge exakta svar på var mannen kört.

Mannens lägenhet spärras av på nytt och söks åter igenom av tekniker.

14/1 MÄRKEN PÅ KROPPEN

  Polisen får ta del av den preliminära obduktionsrapporten av bålen.

Aftonbladet kan avslöja att styckningen av kroppen är genomförd med en speciell kniv och en fintandad såg. Kroppen har också märken som tyder på att den varit upphängd.

15/1 GÖR NYTT GENOMBROTT

  Återigen är Aftonbladet enda tidning på plats när polisen hittar ytterligare kvarlevor efter styckmördade Eva. Sent under eftermiddagen fick polisen ett samtal från en person som gjort en fasansfull upptäckt vid Bocksbosjön. Flera patruller anländer senare till platsen och då konstateras det att det är mänskliga kvarlevor – ett ben – som hittats.

16/1 POLISEN HITTAR FYND

  Teknikerna har avslutat arbetet med att säkra spår och bevis kring lördagens fynd. De kör tillbaka till Örebro.

Teknikerna får under söndagen ett nytt larm: ytterligare fynd har gjorts. Nu har huvudet hittats, uppger källor till Aftonbladet.17/1 TRÄNINGEN TILL VASALOPPET

  På eftermiddagen gör polisen ännu en upptäckt. Inte långt från de andra fyndplatserna, i närheten av Bocksbosjön hittas det andra benet. Aftonbladet kan samtidigt ge detaljer om mannens ingående kunskaper om området kring Kilsbergen, där fynden gjorts. Flera personer berättar hur mannen ofta tränat i området, bland annat har han legat i hårdträning inför Vasaloppet. Polisen har intresserat sig för hur väl mannen känner till området.19/1–20/1 BROTTSPLATSEN?

  Polisen söker igenom ödehus, stugor och andra möjliga brottsplatser. En helikopter söker av området från luften och försöker hitta ytterligare okända ödestugor.

21/1 DÖDSORSAK

  Efter att ha återfunnit större delen av kroppen har utredarna preliminärt kunnat fastställa hur Eva har bragts om livet, uppger en poliskälla med stor insyn i utredningen.

Aftonbladet kan avslöja att allt tyder på att gärningsmannen har strypt Eva till döds utan att använda några redskap.

Läs mer:
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet