Polisens miss – slängde beviset

Mordet på Gösta Fessé kan bli olöst

Blodig I fredags släpptes miljonären Bertil Fors ur häktet och rättsexperten Sven-Erik Alhem är övertygad om att det blir en friande dom. Största svagheten i bevisningen anser han att bristen på bevis är. Polisen har slängt den blodiga telefondosan, bara fotot finns kvar.
NYHETER

Polisens misstag kan leda till att mordet på Gösta Fessé förblir olöst.

I fredags släpptes miljonären Bertil Fors ur häktet.

– Bevisläget är väldigt svagt. Polisen har gjort en tabbe, säger rättsexpert Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem.

Företagaren och miljonären Bertil Fors dömdes i tingsrätten för mordet på 89-årige Gösta Fessé i Eslöv 1986. Åklagarens viktigaste bevis var ett foto på ett blodigt telefonjack med Fors handavtryck.

Fyra experter

Domen överklagades. Inför hovrättsförhandlingen anlitade Fors fyra rättsexperter för att granska bevisen: två tidigare chefer på rikskrim Tommy Lindström och Jan Olsson, och kriminalfotoexperten Lars Wallsten och journalisten och juristen Trond Sefastsson.

Granskningen blev en framgång, i förrgår släpptes Fors ur häktet.

– Utgången är solklar. Självklart kommer han frias, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som anser att bevisningen är för svag.

Har expertgruppens arbete haft betydelse?

– Det känner jag mig helt övertygad om.

Vad anser du om att man själv kan påverka rättvisan på det här sättet?

– För det första har alla en oavvislig rättighet att förhålla sig passiv. Det är åklagaren som har hela bevisbördan. Å andra sidan har man en absolut rättighet att vara aktiv. Men hur många kan få tag i advokater eller experter som är villiga att jobba för ens sak? Rättvisan är inte rättvis.

Fotot finns kvar

Störst svaghet i åklagarens bevisning anser Alhem är avsaknaden av huvudbeviset. Polisen har kastat den blodiga telefondosa där telefonsladden satt fast, som tros ha använts för att strypa Gösta Fessé. Endast ett foto av handavtrycket återstår.

ARTIKELN HANDLAR OM