Experten svarar: Därför är polisen hatad men militären hyllad

Susanne Olsson, islamolog och Egyptenkännare, reder ut läget

NYHETER

I Egypten ses polisen som Mubaraks hejdukar. De är de som har arresterat, torterat och fängslat människor.

– Det finns många bevis på polisbrutalitet, men militären har Mubarak bara satt in en gång. Många hoppas nu att de ska ta över, säger Susanne Olsson, islamolog och Egyptenkännare.

Polisen är allmänt hatad men när militären visar sig på gatorna i Egypten hälsar folk artigt. Enligt svenskar på plats i turistorten Hurghada var lokalbefolkningen överlyckliga när militärfordonen rullade in där efter att polisen helt övergett sina posteringar.

Varför hyllas militären?

– De har varit en stabilserande faktor i alla år och inte tryckt ner folket så som polisen har gjort. Det är polisen som har arresterat, torterat och fängslat människor. Dessutom betyder den militära närvaron att vanligt folks rädsla för plundring minskar, säger Susanne Olsson.

Samtidigt står militären formellt Mubarak nära. Det är han som är överbefälhavare och nyligen utsåg han chefen för den militära underrättelsetjänsten Omar Suleiman till vice-president.

– Många hoppas säkert att militären ska ta över nu. Samtidigt kan man inte vara säker på om ett sådant övertagande verkligen skulle betyda mer frihet.

Är militärerna yrkesofficerer eller värnpliktiga?

– Både och. Det är obligatorisk värnplikt för män som är ganska lång och tuff. Sedan finns en militärakademi som är prestigfylld och yrkesmilitärer får en relativt hög lön som de faktiskt kan försörja sig på. Det är omöjligt för poliser vilket är en naturlig anledning till varför de är så korrupta.

Varför har poliserna lämnat gatorna på många håll?

– De är hatade och försöker gömma sig av rädsla för folkets vrede.

Hur ska Egypten kunna överbrygga den nuvarande anarkin och återuppnå stabilitet?

– Mubarak måste avgå. Först då kanske folk lugnar ner sig. Massan är inte särskilt ideologisk, de flesta har nog ingen klar bild av hur de vill att det ska bli, de vill bara få bort Mubarak. Om militären sedan tar över måste de lyssna på oppositionsledarna och sedan gå till fria val. Därefter gäller det att de styrande visar resultat när det gäller sociala reformer och skapande av nya jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM