Mubarak struntar i politiska reformer

Order till nya regeringen

NYHETER

President Hosni Mubarak ledde för första gången på söndagen sin nya regering.

Skapa jobb och kontrollera inflationen, beordrade han.

Om politiska reformer var det tyst.

Foto: AFP
ElBaradei på väg att tala i centrala Kairo.

I ett brev till premiärminister Ahmad Shafiq skriver president Mubarak att regeringens uppgift är att återställa förtroendet för ekonomin, enligt egyptisk tv.

Det innebär bland annat att behålla subventioner, kontrollera inflationen och skapa jobb.

Demonstranterna som protesterat mot höga priser och klassklyftor har också krävt ett nytt politiskt system, men i Mubaraks brev nämns inget om politiska reformer, uppger TT.

Skottlossning

Demonstrationerna fortsätter med oförminskad styrka i Kairo. Tiotusentals demonstranter trotsar utegångsförbudet och befinner sig nu på Tahrir Square, Befrielsetorget.

I närheten har skottlossning hörts under kvällen.

Vid 18-tiden höll oppositionsledare Mohamed ElBaradei tal på torget. Han sade bland annat "Vad vi har påbörjat går inte att ta tillbaka. Förändring kan bara komma inifrån Egypten", och "Regimen måste stiga tillbaka. Nu inleds en ny era i Egypten", enligt al Jazeera.

ElBaradei höll talet utan att militären ingrep. Muslimska brödraskapet och flera politiska grupper har också uttryckt sitt stöd för ElBaradei under dagen.

Nu under kvällen har skottlossning hörts från flera håll i Kairo. Det är oklart vilka som öppnar eld. Enligt The Guardian pågår skottlossning i östra delen av Kairo - där både presidentpalatset och flygplatsen ligger.

Militären har tydligt visat sin styrka under dagen. Två stridsflygplan flög på låg höjd över demonstranterna på torget. Varje flygövning möttes av applåder från demonstranterna.

Militären varnar

Nyckelfrågan i oroligheterna och det avgörande för framtiden har varit om militären väljer att ställa sig på folkets sida eller fortsätter att lyda order från Mubarak.

– De varnar folket, och säger: "Vi har varit tålmodiga med er – men vi har också kraft", säger Mahmud Abdulwahid, 45-årig lärare, till TT.

De största vägarna i Kairo har blockerats, rapporterar tv-kanalen Al Jazeera.

Tv-kanalens sändningar i Egypten ströps i dag av satellitbolaget Nilestat, vilket tros vara ett resultat av kanalens kritiska rapportering. Internet ligger fortfarande nere i hela Egypten men mobilnätet fungerar delvis.

På gatorna pågick i dag plundringar och upptrappade demonstrationer. Demonstranter ska ha angripit olika fängelsebyggnader och människor i bostadsområden är rädda att bli angripna av plundrare.

Många beväpnar sig med det som finns till hands för att försvara sin egendom och sina familjer.

Mubarak visar upp sig

President Mubarak, som hittills hållit sig undan folkmassorna, visade upp sig i egyptisk stats-tv i morse när han deltog i ett möte med höga försvarschefer.

Kraven på honom att avgå ökar från omvärlden. Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei har ett ökat stöd från andra ledare och krävde i dag att Mubarak lämnar presidentposten omedelbart.

Själv har Mubarak under dagen inte gjort några uttalanden som tyder på att det finns några sådana planer.

Under söndagen kom inga nya rapporter om dödade. Den totala dödssiffran steg i går till över 100.

UD valde i dag att skärpa sina reserekommendationer till att gälla hela Egypten. Man avråder nu från alla icke nödvändiga resor till Egypten. Resebolagen valde att ställa in sina resor och flera resenärer på plats ska nu flygas hem.

ARTIKELN HANDLAR OM