Dagens namn: Malin, Malena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Tvingades flyga ner

Hundratals svenskar till Egypten i går: Vansinne

kaos i egypten  Här har egyptiska soldater precis gripit plundrare och tjuvar i centrala Kairo. Trots kaoset skickade svenska resebolag i går ner fler svenskar till Egypten. kaos i egypten  Här har egyptiska soldater precis gripit plundrare och tjuvar i centrala Kairo. Trots kaoset skickade svenska resebolag i går ner fler svenskar till Egypten. Foto: DPA/IBL BILDBYRÅ

Trots oroligheterna skickade resebolagen i går hundratals svenskar till Egypten.

– Om vi inte ville förlora våra pengar så var vi tvungna att åka med, säger Emma Knutsson som landade i Marsa Alam i går.

Nu kräver UD att bolagen tar ansvar för sina resenärer.

Strax efter klockan halv två i går meddelade UD att de avråder från onödiga resor till hela Egypten. Men redan sent kvällen före skickade de ut en varning till medier och resebolag.

– Vi gick ut och sa att vi skulle se över våra reserekommendationer eftersom oroligheterna hade spridit sig, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

Många var oroliga

Trots det valde både Fritidsresor och Apollo att flyga ner hundratals svenskar till Marsa Alam och Hurghada tidigt i går morse.

– Jag åkte ner med min pojkvän och vi var väldigt tveksamma. Vi valde att checka in som sista personer. Det känns självklart inte bra att åka till ett land som befinner sig i det här läget, säger Emma Knutsson från Vällingby i Stockholm.

Hon säger att flera av resenärerna var oroliga efter att ha följt nyhetsrapporteringen om läget i Egypten.

– Det var många som ville byta resmål eller bad dem avvakta några timmar på

Arlanda tills UD kommit med ett besked.

Men Fritidsresor vägrade att lyssna.

– Hade vi bara fått veta att vi fått tillbaka våra pengar så hade vi inte satt oss på planet, säger Emma.

”Det är vansinne”

Deturs 14.05-plan från Arlanda till Hurghada stoppades i sista sekund när beskedet kom att UD ändrat sina reserekommendationer.

– Vi visste att det skulle kunna hända men det är klart att man är besviken att de lät oss checka in först. Nu får vi hitta en annan resa till solen helt enkelt, säger Miguel Boett, 31, från Stockholm.

Bara timmar tidigare avgick Apollos plan till samma destination. 26 resenärer valde dock självmant att stanna hemma.

– Det var vansinne att släppa ner det planet. Det är jäkligt dåligt att hota folk med att biljetten brinner inne om de inte åker iväg, säger Erik Sonnerfelt från Arboga som aldrig gick ombord.

”De har ett ansvar”

Både Fritidsresor och Apollo hänvisar till att det ännu inte hade kommit någon avrådan från UD.

– Vi kan inte göra politiska bedömningar och säkerhetsbedömningar. Det har vi ingen kapacitet för. Vi hade ingen säker uppgift om att det var oroligt i Hurghada. Det var motstridiga uppgifter, säger Apollos Sverigechef Pär Kjellin.

UD:s presschef Anders Jörle håller inte med.

– Självklart har resebolagen ett ansvar. Det är de som fraktar personer till främmande länder.

Du anser alltså att de måste ta ett större ansvar?

– Jag tycker att man som reseföretagare måste ta ett ansvar.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet