Ni ger oss fler rekord

Så jobbade vi med de tre största nyheterna i december

NYHETER

Fem timmar på en balkong i 18 minusgrader för att ta bilden av självmordsbombaren.

85 mil i bil för att hitta snökanonen.

Det är några ögonblicksbilder av vad Aftonbladets journalister sysslade med i december.

Resultat: 2 459 000 miljoner läsare per dag.

Tre nyhetshändelser lockade de stora läsarskarorna under december 2010: väderkaoset, självmordsbombaren i Stockholm och Per Oscarssons död.

Läsare tipsade

På nätet var Aftonbladet först med nyheten om branden, tack vare ett läsartips.

Robert Triches, tillförordnad nyhetschef på aftonbladet.se.

Robert Triches, tillförordnad nyhetschef på aftonbladet.se, berättar om det enorma intresset från Aftonbladets nätläsare när bombmannen sprängt ihjäl sig mitt i Stockholm.

– När stora nyheter inträffar går folk till Aftonbladet först för att läsa. Våra konkurrenter blir något slags komplement. Det har vi sett gång på gång..

Direktrapporter

– Under väderkaoset körde vi liveuppdatering, så kallad Cover it live, där en reporter i realtid uppdaterar läget på vägarna och spåren. Det är en upplysningsjournalistik som är otroligt uppskattad av läsarna.

FAKTA

På jakt efter snön – i 85 mil

Fredrik Rundkvist, du jagade snökanonen – hur hittade ni den?

– SMHI hade varnat för att den skulle drabba Kalmar-trakten. När vi kom fram var det översvämningar, men ingen snökanon. Trafikverket tipsade då om att Jönköping var svårast drabbat. När vi kom fram var det totalt snökaos på västra sidan av Vättern. Vi åkte 85 mil den dagen och satt 16 timmar i bilen, säger reporter Rundkvist.

”Det stod klart hur folkkär Oscarsson var”

Martin Ekelund, du skrev om Per Oscarssons död – vad minns du mest?

– Det som stod klart för mig dagen efter branden var vilken folkkär skådespelare Per Oscarsson var. Då kom det en massa folk till det nerbrunna huset och ville se vad som hade hänt. Det var en ganska strid ström på den lilla grusvägen, säger reporter Ekelund.

”Jag stod ute i fem timmar i 18 minus”

Peter Wixtröm, du tog bilden på bombmannen – hur gick det till?

– Bildredaktören ringde runt och ordnade så att vi fick låna en lägenhet på Bryggargatan. Jag stod femton meter över gatan och fotograferade med teleobjektiv. När jag hade tagit bilderna stod jag kvar på balkongen i fem timmar i 18 minusgrader. Polisen skar kläderna av honom och samlade ihop odetonerade bomber med hjälp av en robot, säger fotograf Wixtröm om den redan klassiska bilden som nu är nominerad i tävlingen Årets bild.

Siffrorna avser total räckvidd för december 2010.

Källa: TNS SIFO ORVESTO INTERNET & ORVESTO DAG

Grafik: FREDRIK PERSSON