Soldater bildade en dödspatrull

Dödade och stympade civila i Afganistan

Foto: PUBLIC DOMAIN
Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock och Adam Winfield är fyra av de fem soldater som åtalas för mord i Afghanistan.
NYHETER

Tolv amerikanska militärer bildade ett hemligt dödsteam i Afghanistan.

De mördade civila för skojs skull, stympade dem och sparade kroppsdelarna som troféer.

Nu ställs de inför rätta för överlagt mord.

Foto: AP
Fem amerikanska soldater åtalas för att kallblodigt ha mördat tre civilia afghanska män. (Arkivbild.)

Fem amerikanska soldater åtalas för att kallblodigt ha mördat tre civila afghanska män – för nöjes skull. Morden ska ha ägt rum under tre separata tillfällen i år, skriver the Guardian.

Sju andra i plutonen åtalas för att ha hjälpt till att dölja brotten bland annat genom att misshandla och hota folk till tystnad. De åtalas även för att ha rökt hashish och för att ha stympat döda kroppar och skjutit mot civila.

"Kasta granater"

Planen att starta en hemlig dödspatrull ska ha väckts när en ny gruppchef, Calvin Gibbs 25, kom till basen i Kandahar-provinsen i södra Afghanistan. Han kände sig utanför och skröt därför om saker han kommit undan med under sin tjänstgöring i Irak.

Han ska ha föreslagit för några i gruppen att de skulle döda några civila genom "att kasta granater på dem".

Tre män mördades på just det sättet, genom att dödsteamet först kastade en granat på dem för att sedan skjuta på dem.

Dödshotades

Flera i dödsteamet behöll sedan kroppsdelar från sina offer, bland annat fingrar och tänder. I en av soldaternas ägo hittades en skalle från ett av offren.

De i gruppen som mådde dåligt av dödandet hotades till tystnad, en del fick till och med motta dödshot.

Amerikansk militär säger att de här tolv männen gjort mer skada för den amerikanska saken i Afghanistan än vad någon taliban någonsin gjort.

Enorm skada

– Det här kommer att skada enormt. Precis som Abu Ghraib (fängelse i Irak där amerikanska soldater torterade irakiska fångar reds anm.) gjorde, säger Michael O'Hanlon, expert på utrikespolitik på Brookings Institution till CBS News.

De fem soldater som åtalas för mord, Calvin Gibbs, Adam Winfield, Jeremy Morlock, Michael Wagon och Andrew Holmes, riskerar dödsstraff om de döms.

ARTIKELN HANDLAR OM