Dagens namn: Markus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Regimens häxjakt

Journalister är fångar på sina rum – 21 har misshandlats på ett dygn

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Våldet stoppar rapporteringar från Kairo

Flera internationella reportrar har misshandlats

KAIRO/STOCKHOLM. Ingen journalist går säker.

Regimens uttalade mål är att tysta all rapportering och hålla journalisterna fångar på sina hotellrum.

– De vill skrämma bort alla vittnen, säger reportern Urban Hamid på plats i Kairo.

Det råder lynchstämning mot de journalister som rör sig på Kairos gator.

Enligt uppgift har 24 journalister gripits och 21 misshandlats och slagits – bara det senaste dygnet. En av dem var SVT:s utsände Bert Sundström som nu vårdas på sjukhus med svåra knivskador i magen och ryggen. Flera journalister har också fått sin utrustning saboterad och en reporter från tv-kanalen al-Jazeera saknas fortfarande.

Samtidigt framkommer uppgifter om att regimen beordrat sina anhängare att tysta alla rapporter till omvärlden. Journalisterna ska gripas eller kontrolleras på sina hotellrum.

Kallas spioner

Egyptens statliga tv-kanal, som kontrolleras av president Mubarak, har också kallat utländska journalister för ”onda spioner”.

– Även inrikesministern uppviglar mot journalister. I går gick han ut och sa att utländska journalister svartmålar Egypten. Det gör oss självklart till måltavlor. Men vi ska komma ihåg att även egyptiska journalister attackeras, säger Urban Hamid, frilansjournalist och tidigare Aftonbladet-medarbetare.

Ytterligare ett hot mot utländska journalister är Mubarak-trogna militärstyrkor som slagit till brutalt. I den kaotiska situationen är det omöjligt att veta vem som är vän och vem som är fiende.

”Det värsta någonsin”

Bland de cirka 20 svenska journalister som nu finns i Kairo är stämningen orolig. Att lämna hotellet har blivit förenat med en stor risk. Men inte ens där är det längre säkert.

Det har också kommit uppgifter om att säkerhetspersonal på hotellen söker igenom journalisternas rum och kontrollerar deras utrustning.

– Det här är det i särklass värsta jag har varit med om någonsin. Vi är fruktansvärt tagna av situationen, rapporterar Aftonbladets fotograf Krister Hansson som bevakat många oroshärdar genom åren.

Utanför stadens stora hotellkomplex samlas flera gäng. De identifierar rummen som tillhör journalister och går till attack mot dem som kommer ut.

Stormade byggnad

I går befann sig Urban Hamid i en byggnad där flera nationella medieföretag har sina kontor. Plötsligt stormade en grupp huliganer in för att ge sig på journalister.

– Jag kom precis före dem i hissen och undkom med en hårsmån. Som tur är var militären hack i häl. De sköt mot inkräktarna och grep dem.

Han är skakad över utvecklingen:

– Läget för journalister har hårdnat något enormt de två sista dagarna, det börjar likna situationen

i Irak under kriget. Och det är Mubarak som ligger bakom. Huliganerna får 100 egyptiska pund i handen. Syftet är enkelt: de vill skrämma bort alla vittnen. Det är riktigt obehagligt.

Samtidigt uppger många journalister Aftonbladet talat med att de vill stanna kvar i landet för att fortsätta rapporteringen och värna pressfriheten.