Kontanter är kung i baren

Med plastkort tar det för lång tid – och blir fyllefel

1 av 2
kortslutning Pascal Lund tar betalt av Christian Nielsen på restaurang Snaps i Stockholm. ”Jag är stammis här så jag kan langa in kortet i baren på kvällarna. Annars är det kontanter som gäller. Betalar man med kort kan man få vänta hur länge som helst”, ­säger Christian.
NYHETER

Nu fyllesäkrar krögarna betalningarna – och installerar bankomater vid baren.

– Cash is absolut king. När kunderna ska betala med kort trycker de fel hälften av gångerna, säger Pascal Lund på krogen Snaps.

Kontanterna gör storstilad comeback i restaurangbranschen. Orsaken är betalsystemet där kortköp kvitteras med en pinkod.

De svårkopierade chipkorten gör systemet säkert – men betalningarna tar tid.

Och eftersom kunderna ska sköta en del av knappandet själva finns en betydande risk för felslag – och att den där sista ölen blir en riktigt dyr historia.

”Slagit fel kod”

– Vi har haft gäster som slagit fel kod tre gånger och låst sina kort. Andra som slagit in sin pinkod i stället för dricksbeloppet, säger Pascal Lund.

Branschorganisationer har protesterat, men bank- och kortföretagen driver på. Alla som hanterar kortbetalningar ska ha systemet på plats senast till halvårsskiftet.

– Själva transaktionen går snabbt, men allt runt omkring tar tid. Det kan ta flera minuter att betala en öl som tar åtta sekunder att servera. Det funkar inte, säger Pascal Lund.

Bankomat på krogen

För att slippa köer, fyllefel och inkomstbortfall väljer allt fler krögare en radikal lösning. De installerar uttagsautomater inne på restaurangerna.

– Det är den enda lösningen som funkar. Om du vill ha ölen snabbt ska du visa att du betalar med kontanter, säger Pascal Lund.

ARTIKELN HANDLAR OM