Slutkrigat för prins Harry

Skickas hem från Afghanistan

NYHETER

Vid lunchtid på fredagen meddelade det brittiska försvarsdepartementet att prins Harrys militära tjänstgöring i Afghanistan avslutas.

Departementet anger det faktum att nyhetsblockaden kring tjänstgöringen brutits som orsak till att prinsen får resa hem.

Samtidigt berömdes dock brittiska medier för att de "visat ansvar".

Foto: AFP
Prins Harry deltog i strider mot talibaner I Afghanistan, enligt brittiska försvarsdepartementet.

Brittiska militären brottades på fredagen med frågan om prins Harry ska skickas hem i förtid från Afghanistan, sedan en amerikansk nätsida avslöjat att prinsen sedan i december strider mot talibangerillan.

Brittiske prins Harry, yngste son till kronprins Charles och lady Diana, och nummer tre i den brittiska tronföljden, har de senaste två och en halv månaderna deltagit i strid mot talibaner i Afghanistan, bekräftade det brittiska försvarsdepartementet i torsdags.

Stor oro

Sedan offentliggörandet har dock oron varit stor att prins Harry, som själv kallat sig "kulmagneten", ska bli ett prisvärt mål för talibanerna.

Det har varit under stort hemlighetsmakeri som den 23-årige officersutbildade prinsen deltagit militärens insatser i den oroliga i Helmandprovinsen i södra Afghanistan.

De senaste dagarna har prinsen gett intervjuer för utvalda medier, i utbyte mot att dessa lovat att inte publicera uppgifterna förrän han återvänt från stridsområdet.

Avtal om tystnad

Avtalet om tystnad ingicks mellan ett 30-tal brittiska nyhetsmedier och den brittiska militärledningen redan innan prinsen sändes till Afghanistan.

Brigadgeneral Patrick Marriot, talesman för den brittiska armen, säger dock till mediebolaget BBC att militärledningen hela tiden varit medvetna om att det faktum att prins Harry befann sig i Afghanistan kunde läcka ut.

TT-aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM