Dagens namn: Anton, Tony
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”En polis spottade på mig”

Barnläkaren om tiden som dråpmisstänkt

”ETT HELVETE” Nu berättar den dråpmisstänkta läkaren om tiden som gått efter att hon greps på barnsjukhuset av fyra poliser.   ”ETT HELVETE” Nu berättar den dråpmisstänkta läkaren om tiden som gått efter att hon greps på barnsjukhuset av fyra poliser. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Ett helvete.

Så beskriver den dråpmisstänkta barnläkaren tiden sedan hon greps på arbetet.

– Jag vet ju att jag inte har gjort det jag anklagas för, säger hon till TT.

Linnea.   Linnea.

Hon var en framgångsrik och respekterad läkare. En av Astrid Lindgrens barnsjukhus mest uppskattade medarbetare. Fram till morgonen den 2 mars i fjol.

För första gången berättar den 56-åriga barnläkaren i en intervju med TT om de drygt 19 månader som gått sedan hon greps på arbetet. Om tiden som misstänkt och åtalad för dråp.

Fallet har sin början den 20 september 2008, klockan 22.02. I samma stund som tre månader gamla Linnea tar sitt sista andetag.

Efter flickans död begär föräldrarna att hon ska obduceras. Då hittas så höga halter morfin och tiopental att rättsläkaren slår larm.

Fyra poliser

Efter ytterligare några månader anländer fyra stadiga poliser i skinnjackor till barnsjukhuset för att hämta läkaren. Då är hon mitt uppe i ronden.

– De ville att jag skulle följa med på ett samtal, men jag sa att jag måste avsluta arbetet med patienten först. Det fick jag inte. På frågan vad jag hade gjort, svarade de att det var något så förfärligt att det kan man inte glömma, berättar hon för TT.

”Ovärdigt”

Läkarens advokat Björn Hurtig.   Läkarens advokat Björn Hurtig. Utan någon förklaring sattes hon i en cell på polisstationen. Där kom funderingarna på om hon kunde ha kört på någon utan att ha märkt det och nu var misstänkt för smitning.

Hon fick tjata sig till att få dit en advokat. Ingen brydde sig om att hennes hundar var ensamma hemma och hon nekades först sina mediciner. Hon blev knuffad och fick varken duscha eller borsta tänderna.

– En kvinnlig polis spottade mig i ansiktet och sa: ”Tror du att du är märkvärdig för att du är läkare?” Jag vill inte bli annorlunda behandlad än någon annan, men om alla behandlas så här ovärdigt är det fruktansvärt.

Till slut fick hon veta att hon anklagades för att ha injicerat en ”dödscocktail” med morfin och tiopental i Linnea och därmed förkortat hennes liv.

– Jag mindes flickan. Jag hade ägnat henne och hennes familj mycket omsorg. Jag vet att jag inte har gett henne tiopental för det fanns inget medicinskt skäl att ge det.

Förbluffad

Hon har tidigare berättat i förhör att hon förberett tiopental, morfin och Stesolid på medicinbordet i Linneas sal. De var märkta med etiketter och skulle användas om Linnea fick ryckningar eller ångest. Men enligt henne behövdes de aldrig.

Hon är förbluffad över att de som förhörde henne inte hade någon kunskap om sjukvård.

– Min första förhörsledare trodde till exempel att natriumklorid (koksalt) var ett gift. Jag hade nästan behövt en tolk för att göra mig förstådd.

Vill jobba igen

Läkaren har kämpat under lång tid tillsammans med sin advokat för att rentvå sig. I omfattande skrivelser till åklagare och domstol har de krävt svar om de vetenskapliga grunderna till åtalet.

– Jag vet ju att jag inte har gjort det som jag anklagas för. Men jag har förlorat 19 månader av mitt liv. Det enda jag vill är att åtalet läggs ner så att jag kan börja jobba igen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet