Swansea Love Story – om de nya unga heroinmissbrukarna

Se den chockerande dokumentären – sågs av 300.000 svenskar när den visades första gången

1 av 3
För många unga utan kvalificerad utbildning finns det få alternativ från droger. När de väl fastnat tvingas de flesta av dem antingen till att stjäla eller att prostituera sig för att överleva.
NYHETER

Heroinet flödar i lågkonjunkturens Storbritannien.

Värst drabbas lågutbildade, arbetslösa och unga.

Tv-bolaget VBS har följt heroinisterna Amy, Cornelius och Clinty i hamnstaden Swansea.

Aftonbladet visar den skakande dokumentären om deras liv i slummen.

Dokumentären ”Swansea Love Story” har jämförts med den uppmärksammade filmen ”Trainspotting” som kom 1996. Skaparna bakom dokumentären, Andy Capper, redaktör på mediebolaget Vice, och filmaren Leo Leigh, ville visa hur allt fler unga och utslagna ungdomar i Storbritannien fastnar i tunga drogmissbruk.

I Swansea, i södra Wales, mötte de det hemlösa missbrukarparet Amy och Cornelius som injicerar heroin och dricker sig berusade på cider när de inte har råd med drogerna.

De är trötta, slitna och bråkar mycket. Amy berättar om sitt missfall och att hon blivit sexuellt utnyttjad som barn.

Hittills har över 200 000 personer sett de starka tv-bilderna på aftonbladet.se.

Föräldrarna missbrukare

Amy och Cornelius vänner och familjer är alla tunga missbrukare. Cornelius pappa har sålt droger som ung och fortsätter att missbruka hemma i vardagsrummet när han blivit äldre.

– Det var upprörande att se dem och höra deras berättelser. De började prata så fort vi satte på kameran. De ville berätta och vi kände att vi ville visa hela sanningen, säger Andy Capper.

Filmarna följde de unga missbrukarna under ett halvårs tid.

– Vi ville visa deras verklighet. Vi har ett stort problem med droger i det här landet. Det vill vi att folk ska förstå. Vi hade kunnat göra samma film i London, men det hade varit för farligt, säger Andy Capper, redaktör på Vice UK.

Jobben försvann

I Swansea har heroinmissbruket ökat med 180 procent på fyra år.

Flera generationer tillbaka var de här familjerna sjöfarare och kolarbetare. I takt med att industrierna lades ned försvann den försörjningsmöjligheten. För de lågutbildade utan erfarenhet blev detta början på en spiral mot samhällets botten.

I dag är drogförsäljningen ett sätt för de redan utslagna att försörja sig. Samtidigt som beroendet hindrar dem från att kunna leva ett normalt liv.

Aftonbladet visar hela dokumentären från VBS.tv. Följ temaveckan om drogsituationen i Swansea:

Chatt med filmaren Andy Capper.

Chatt med Ifor Glyn, ansvarig för The Swansea Drugs Project.

Uppföljningar och fler intervjuer.

ARTIKELN HANDLAR OM