”Vi följer det fortlöpande”

UD:s kommunikationschef om terrorhotet

NYHETER

Utrikesdepartementet varnar i nuläget inte för resor inom Europa.

– Men vi följer utvecklingen fortlöpande. Sådant här kan ändras fort, säger Cecilia Julin, UD:s kommunikationschef, till Aftonbladet.

Foto: Pawel Flato
Cecilia Julin, kommunikationschef på UD.

Den senaste tidens överhängande terrorhot har skapat både rubriker och oro i stora delar av Europa.

Men på det svenska Utrikesdepartementet är allt lugnt.

Än så länge.

”Kan gå fort”

– Vi har en grupp vars arbete bland annat är att titta på situationen, men i nuläget finns det ingen reseavrådan inom Europa, säger Cecilia Julin, UD:s kommunikationschef.

Hon tillägger dock att sådant kan ändras snabbt.

– Det finns ingen tidsram för att avråda till resor. Det kan gå väldigt fort, naturligtvis. Kommer det ny information så ändrar vi våra råd.

Finns det några planer på att avråda människor från att resa till Sverige?

– Inte i nuläget.

160 dödades

Det var i slutet av förra veckan som underrättelsetjänster i USA och Europa gick ut med uppgifter om att terrorister kan komma att slå till i Europa på samma sätt som skedde i Bombay 2008. Då slog tio terrorister till på flera platser samtidigt och över 160 personer dödades.

Enligt ABC News tror man att terroristerna den här gången planerar att slå till mot flygplatser, turistattraktioner och hotell. De länder som oftast nämns som troliga mål är Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Danmark, Italien och Belgien.

AP gick tidigt i morse ut med uppgifter från Islamabad att minst ett dussintal muslimska militanter tror gömma sig i bergen i nordvästra Pakistan, där de förbereder sig för attackerna.

ARTIKELN HANDLAR OM