Svensk åtalas för krigsbrott

1 av 3
Ahmet Makitan misstänks för mord och tortyr i Bosnien.
NYHETER

För första gången i Sverige väcks i dag ett åtal för krigsbrott.

Ahmet Makitan, 43, från Sollefteå misstänks har torterat och förnedrat fångar grovt i Bosnien.

Enligt honom själv gjorde han bara som han blev tillsagd.

I dag väcker åklagaren åtal mot Ahmet Makitan. Det blir det första fallet av krigsbrott som prövas i en svensk domstol.

Rikspolisstyrelsen och mannens advokat bekräftar uppgifterna.

– Ja, det kommer att väckas ett åtal i dag. Han åtalas för grovt folkrättsbrott och människorov, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Våld, hot och sexövergrepp

Enligt åtalet var Ahmet Makitan soldat hos den kroatiska paramilitära organisationen HOS (Hrvatske Obrambene Snage). Som soldat här har han haft en grupp med 30 namngivna bosnienserber som han har hållt som fångar i lägret Dretelj i västra Bosnien-Hercegovina 1992. Fångarna ska i stor omfattning ha utsatts för våldshandlingar, sexuella övergrepp, hot och kränkningar.

I januari greps vaktmästaren Ahmet Makitan i sitt hem i Sollefteå. Han har bott i Sverige sedan 2001 och blev medborgare 2006. Hans grannar och vänner känner honom som en social och vänlig familjefar.

Enligt åtalet har Makitan mellan 5 maj och 18 augusti 1992 varit delaktig i övergreppen.

– Åtalet kommer i morgon (läs i dag) och vi kommer att gå igenom det, säger den misstänktes advokat Ola Salomonsson.

Dog efter misshandel

Ett av de namngivna offren, där Makitan misstänks vara en av de som misshandlade, dog ”genom en långvarig och hänsynslös misshandel vilken avslutades med att några av vakterna hängde upp honom och lät honom hänga med handbojor i en fönsteröppning med galler” står det i åtalet.

Dessutom ska fångarna ha tvingats att gå på toa på betonggolvet den lilla cell där de suttit ihopträngda. De har inte fått tillräckligt med mat och vatten har inte kunnat sköta sin personliga hygien. Fångarna har inte heller haft tillgång till läkarvård.

Förundersökningen har letts av Internationella åklagarkammaren i Stockholm och Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission.

Förnedrade fångar

De har förhört 70 vittnen både i Sverige och på Balkan om Makitans roll som lägervakt, skriver Metro.

Vittnesmål har också samlats in av en organisation som kartlägger krigsbrott i Belgrad, och enligt flera av dessa förnedrade Makitan fångarna genom att tvinga dem att äta jord. Själv nekar han till brott.

– Han har bestridit varenda häktning, säger Ola Samuelsson.

– Men han vidgår vissa sakomständigheter som han inte haft ansvar för. Han var vakt och gjorde som han blev tillsagd helt enkelt, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM