Jagas utomlands efter jätterazzian

70 personer åtalas för dopningsbrott – hjärnan bakom ligan jagas utomlands

1 av 3 | Foto: Foto: POLISEN
smugglade och sålde
NYHETER

SUNDSVALL. Nästan 70 personer, varav flera topprofiler inom fitness och bodybuilding, åtalades i går för dopningsbrott.

En av ligans hjärnor är 44-årige Stefan Tapai, som gömmer sig utomlands.

– Vi försöker få honom till Sverige, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

Tio flaskor olivolja som skickats från Malaga till en person

i Västernorrland i maj förra året, visade sig innehålla anabola steroider i flytande form. Tullens upptäckt blev startskottet för operation Liquid som i går ledde till att nästan 70 personer åtalades för att ha smugglat, tillverkat och sålt anabola steroider via nätet och på olika gym. Det är den hittills största utredningen av dopningsbrott i Sverige.

Internationellt efterlyst

– Vi kommer att åtala betydligt fler. Bruket av dopningsmedel är mycket större än vi trodde i början och ett stort hot mot folkhälsan, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

De sex huvudmännen har via länder som Spanien och Portugal tagit in råsubstans från Kina. Denna har blandats ut och sålts vidare under produktnamnet Dutch Lab. En av dem är Stefan Tapai som är internationellt efterlyst.

”Vet var han finns”

– Han är den som tjänat mest pengar. Vi tror vi vet var han finns, säger Marina Amonsson.

Huvudmännen har rekryterat andra som hanterat dopningsmedel, pengar och leveranser för att själva kunna hålla en låg profil.

Tävlar i eliten

– Det är många aktiva bodybuildare som åkt fast, säger Henrik Blusi, ansvarig för operation Liquid inom Sundsvallspolisen.

En man i 40-årsåldern, som är en av Sveriges absolut främsta och tävlar internationellt, åtalas för att ha smugglat, förvarat och för att ha sålt dopningsmedel.

Inom fitnessvärlden är det få som vill uttala sig. En kvinna som själv tävlat i bodybuilding och känner många av de åtalade är inte förvånad över omfattningen.

– Det finns en dubbelmoral i den här sporten. Alla vet att man inte kan se ut som idealet utan dopningspreparat men ingen vill erkänna att de använder det, säger hon.

Annika Sohlander Cassel

ARTIKELN HANDLAR OM