Ny vändning i grisskandalen

Hultström anmäler Djurrättsalliansen

Lars Hultström fick utstå hård kritik efter grisskandalen i höstas.
NYHETER

Lars Hultström fick utstå mycket kritik efter grisskandalen i höstas.

Bilder visade då hur vanvårdade grisar åt av varandra.

Nu slår han tillbaka – och polisanmäler Djurrättsalliansen.

Den 24 november 2009 var skandalen ett faktum. Djurrättsalliansen kunde visa filmer på till synes vanvårdade grisar som levde i smuts och avföring och utan halm. I vissa fall låg grisar döda medans andra grisar tuggade på kroppen.

I svallvågorna av skandalen fick Lars Hultström, ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meat, avgå efter att filmer från hans gård visat på misstänkt vanvård.

Anmäler anmälarna

Nu slår han tillbaka. Under onsdagen har Hultström i samråd med sin veterinär anmält Djurrättsalliansen för minst tre fall av olaga intrång.

– Det stämmer, och det har ju att göra med den skada de har spritt. Vår veterinär har påvisat en rad problem som kan ha uppstått i samband med intrången, säger Lars Hultström till Aftonbladet.

Det är veterinär Lena Eliasson-Selling från köttbranschens egen djurvårdsorganisation Svenska Djurhälsovården som bedömt att skador orsakats av Djurrättsalliansen. Hon har även tidigare gjort bedömningen att det aldrig utförts någon vanvård på Hultströms gård.

– Hon är den som är expert på området. Vi har bara sammanställt och förbehåller oss rätten att polisanmäla och kräva skadestånd, säger Lars Hultström som har Leif Silbersky som advokat.

Pågående utredning

Djurrättsalliansen anmälde i samband med skandalen 92 grisgårdar till polisen och gick i januari ut och berättade att de skulle vittna mot just Hultström. Men när mer än 10 månader har gått har Hultström fortfarande inte hörts av polis eller åklagare.

– Jag begärde själv att bli kallad till ett förhör för att det skulle hända något. Då blev det bestämt att det skulle hållas ett förhör den 31 augusti. Men det ställdes in och sedan dess vet jag inget, säger Lars Hultström.

Enligt SVT:s Östnytt ska dock utredningen vara klar inom några veckor. Lars Hultström själv vill helst att allt är över snart.

– Det är ju otroligt tuff situation för hela min familj och de anställda. Det har naturligtvis varit otroligt tungt. Jag törs inte ha någon förhoppning och inser att det tar tid och att det är en lång process.

Aftonbladet har förgäves sökt kontakt med Djurrättsalliansen och veterinär Lena Eliasson-Selling.

ARTIKELN HANDLAR OM