Flygplatsstrejk sedan midnatt

Foto: Scanpix
NYHETER

Flygtekniker vid tre företag gick ut i strejk vid midnatt.

Hittills har fyra plan tvingats ställa in.

– Det rimliga är tyvärr att det påverkar trafiken, säger Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening SFF.

Det är teknikerna vid SAS Tech, Avia Express Sweden och Svenska Direktflyg som har lagt ner arbetet.

Strejken pågår i två och en halv dag, till lördag klockan 12.

Enligt varslet ska strejken sedan fortsätta den 14–16 oktober vid samma tre företag och i går lade fackförbunden dessutom ett utökat strejkvarsel som innebär att samtliga företag inom avtalsområdet ska omfattas av strejken från den 16–19 oktober, skriver TT.

Lönekonflikt

Konflikten gäller bland annat löneläget för teknikerna vid SAS Tech, Avia Express Sweden och Svenska Direktflyg.

– Det som vi måste göra är att säkra våra medlemmars nuvarande löner och villkor. Arbetsgivarena vill kunna sänka våra löner, säger Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening SFF till Aftonbladet.

Fackförbunden vill också ha ett bättre skydd mot att arbetsgivare säger upp lokala avtal och de motsätter sig även arbetsgivarnas önskemål om att vissa flygtekniker ska omfattas av villkor för mekaniker.

Servade i förväg

Enligt Arlandas informationschef Jan Lindqvist kommer strejken åtminstone till en början inte få särskilt stora konsekvenser för resenärer.

– De har ju vetat om det här och servat planen i förväg. Men sedan gör varje pilot en genomgång innan den börjar flyga och om piloten då upptäcker att något inte är som det ska så servas inte det planet utan det tas ut ur trafik. Så det märks så småningom, naturligtvis, säger Jan Lindqvist till Aftonbladet.

”Får stor effekt”

Men Ola Blomqvist är av en annan åsikt.

– Vi vill naturligtvis inte att det ska bli jättestora problem för resenärerna men det rimliga är att trafiken påverkas redan i dag. Att en flygtekniker ska bedöma ett plan sker flera gånger per dag. Det kommer att få stora effekter om det fortsätter. Vi hade velat lösa det här vid förhandlingsbordet men vi har försökt sedan maj och det gick inte, säger han.

Fyra flyg inställda

Och klockan 08.25 i morse kom det första beskedet att ett plan tvingats ställa in på grund av strejken.

Det var en SAS-flygning från Landvetter flygplats till Arlanda klockan som drabbades. Vid elvatiden hade totalt fyra flyg, två inrikes och två utrikes, tvingats ställa in.

– Vi har ställt in fyra avgångar hittills men än så länge flyter det på ganska bra. Vi gör allt för att våra kunder ska komma dit de vill. Om det blir en inställd avgång bokar vi in dem på ett senare flyg, säger Elisabeth Manzi, presschef för SAS till TT.

Men uppmaningen till kunderna är att åka till flygplatsen, förutom om de fått ett sms att de är ombokade till ett annat flyg.

– Man får ha lite is i magen och invänta besked från oss, säger Manzi till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM