Annika är Sveriges mäktigaste kvinna

Mäktigast Anrika tidningen Forbes har sagt sitt. Och svenska SEB-bankens vd, Annika Falkengren, är en av världens mäktigaste kvinnor.
NYHETER

Hon jonglerar småbarnsliv och äktenskap med jobbet som vd.

Nu uppmärksammas svenska Annika Falkengren, 48, av tidningen Forbes som en av världens mäktigaste kvinnor.

Bankchefen är den första och enda svenskan på topp 100-listan.

Foto: AP
Toppar Presidentfrun Michelle Obama, 46, är etta.

När hon var 42 år gammal fick hon allt på en gång:

Make, bebis och hela banken.

Lilla Louise vara bara tre månader gammal när Annika Falkengren utsågs till ny vd och koncernchef för SEB för ett par år sedan.

– Det har aldrig slagit mig att det skulle vara en nackdel att vara mammaledig. Det är viktigt att ha ett helt liv. Jag är väldigt glad att jag har mer än mitt jobb, att jag har en familj att komma hem till efter jobbet, sa hon till Aftonbladet då.

Enda svenskan på listan

Hon kallades för ”kvinnlig pionjär” när hon som bebismorsa blev VD för en storbank.

Annika Falkengren sa att nyckeln till framgång var att ”skaffa sig ett jobb som är fantastiskt kul, som man vill lägga ner sin själ i”.

Och nu, fyra år senare, ger det arbetet även eko internationellt.

När den anrika amerikanska tidningen Forbes i går presenterade sin lista över världens hundra mäktigaste kvinnor är den svenska bank-vd:n listad som den första och enda svenska kvinnan på listan.

– Listor av det här slaget kan alltid diskuteras; det viktiga är ju vad man åstadkommer. Men de fyller förhoppningsvis en viktig funktion i att inspirera fler kvinnor att vilja kliva fram. Sedan ser jag det som ett roligt erkännande för hela SEB, säger Annika Falkengren.

Före Argentinas president

Annika Falkengren är på plats 65. Några steg bakom finska presidenten Tarja Halonen (plats 62) och tennisstjärnan Serena Williams (plats 55).

Men några placeringar före bland andra Argentinas president Cristina Fernandez (plats 68) och CNN:s världsberömda tv-ankare Christiane Amanpour (plats 73).

Allra högst upp på listan är kvinnan som är gift med den 49-årige hawaiian som ofta kallas ”världens mäktigaste man”.

46-åriga amerikanska presidentfrun Michelle Obama anses av Forbes nämligen vara världens mäktigaste kvinna.

ARTIKELN HANDLAR OM