”Den långe ler - och har svar på allt”

NYHETER

Plötsligt har affärsmannen ändrat sin historia.

Han var nere i Serbien för att värva en kranbilsförare – inte en pilot.

Sedan fortsätter han att ge åklagaren svar på tal. Det ena mer osannolikt än det andra.

Aftonbladets Linda Hjertén bevakar rättegångenen kring helikopterrånet.

Han verkar alltid vara på strålande humör den 38-årige affärsmannen som kallas för "den långe".

Han blinkar alltid till någon på åhörarbänken, ler och nickar artigt till de andra av sina medåtalade och deras advokater. Alltid välklädd i mörk kostym med nyrakade kinder leds han huvudet högre än alla andra in i säkerhetssalen.

När han i dag på den sjunde rättegångsdagen talar gör han det med lugn och självsäker röst, han till och med skämtar ibland. Skrattar till när han säger att ett av alla hans jobb, förutom byggföretag och att importera sprit och cigaretter, är att han hjälper ett svenskt företag med deras finanser.

– Eller pengatvättar kanske man kallar det.

Affärsmannen sticker inte under stol med att han umgås med kriminella och att allt han själv gör inte är fullständigt på den rätta sidan av lagen. Han förklarar utan att skämmas att han trots att han jobbar dygnet runt med flera olika företag i flera olika länder inte deklarerar en spänn i Sverige.

– Nej, jag skatteplanerar istället, säger han med ett skratt.

Döms han för det grova rånet mot värdedepån i Västberga kan han få så mycket som tio års fängelse. Lägg det till de redan fyra år han nyligen dömdes till för anstiftan till mordbrand mot ett köpcentrum i Upplands Väsby.

Det svårt att förstå hur han kan vara så lugn när han riskerar så mycket.

Kanske känner sig 38-åringen så totalt säker på sin oskuld. Eller så är han så övertygad om att han inte kan bli dömd för rånet, att bevisningen mot honom är för tunn och att hans förklaringar är för bra.

Hans avlyssnade telefonsamtal med Stockholms gangsterkung nere i Serbien, hans barndomsvän, är ju faktiskt aldrig i klartext. De nämner varken G4S, en jättesäck med pengar eller de andra medåtalade med namn.

Och i dag blev de kryptiska samtalen inte lättare att tolka när 38-åringen kom med en för dagen helt ny historia. Han påstår att han och gangsterkungen långt i från planerade ett rån eller att värva en pilot som åklagarna påstår – det de gjorde var att de diskuterade ett olagligt byggnadsprojekt.

Piloten de hörs nämna på telefonen är i själva verket en kranbilsförare som de ville ha till sitt inte så rumsrena projekt där 38-åringen skulle få "30 lättförtjänta procent".

– Jag gav honom smeknamnet piloten för att han såg ut som Tom Curise i "Top Gun" med ljus pilotjacka och Raybans.

Han har ett svar på allt – den långe – på varenda liten detalj. Till och med på varför han bara två och en halv dag innan värderånet googlade på "helikopter till salu", en likadan Bell-helikopter som sedan användes vid Västbergarånet.

– Jag såg en kompis som lagt ut bilder på sig själv och en helikopter på Facebook. Det triggade mig, jag har alltid velat bli helikopterpilot.

Indicierna mot affärsmannen är många. Polisen har avlyssnat samtal mellan honom och två av de åtalade. De har även haft span på honom och sett honom möta den misstänkte tv-producenten på Skeppsholmen.

Men varje bevis i sig är tunt. Till skillnad mot Safa Kadhum finns inga blodspår som leder fram till pengasäckarna.

Kanske är det därför "den långe" kostar på sig ett leende.