Pirat lämnar sjukintyg – på khmer

NYHETER

När rättegången mot männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay inleddes förra veckan dök inte Gottfrid Swartholm Warg upp.

Han låg sjuk i Kambodja.

Nu har han lämnat in ett sjukintyg – på khmer.

Warg.

Gottfrid Svartholm Warg, som fungerat som en av sajtens frontfigurer, dök inte upp när rättegången mot Pirate Bay inleddes i hovrätten i förra veckan.

– Det här känns inte bra, men jag hoppas att det ändå ska gå att genomföra målet även vid hans utevaro, sade hans advokat Ola Salomonsson då.

Tyfoid sjukdom

Nu har hans advokat fått ett intyg från ett sjukhus i Kambodja. Problemet är att intyget är skrivet på språket khmer och måste översättas innan hovrätten tar ställning till det.

Hans advokat Ola Salomonsson letar nu efter en översättare.

– Men det berättas i intyget att han har en tyfoid sjukdom av något slag, säger Salomonsson.

Ett års fängelse

Om sjukintyget godkänns innebär det här att Svartholm Warg har möjlighet att få sin sak prövad i hovrätten i en separat förhandling, senare.

För de övriga tre fortsätter förhandlingarna som planerat.

De fyra piraterna dömdes i april förra året till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd.

FAKTA

Pirate Bay målet

* De fyra personerna bakom The Pirate Bay fälldes i Stockholms tingsrätt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Skivbolag och filmbolag tilldömdes skadeståndet på 30 miljoner kronor.

* Enligt tingsrättens möjliggjorde Pirate Bay "ett olovligt överförande till allmänheten av upphovsrättsligt skyddade prestationer". I domskälen skrev tingsrätten också att de fyra åtalade fungerat som ett team för driften av Pirate Bay.

* The Pirate Bay är fortfarande öppen och har fler användare än någonsin.

* Alla de fyra dömda är numera bosatta utomlands. Carl Lundström bor i Schweiz, Fredrik Neij i Thailand, Peter Sunde i Tyskland och Gottfrid Svartholm Warg sägs vara bosatt i Kambodja.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM