Läkare döms för miljonbedrägeri

Påstod sig behandla tumörer – utförde behandlingar mot vårtor

NYHETER

En kvinnlig kirurg i Stockholm har dömts till fyra års fängelse för grovt bedrägeri, efter att ha lurat till sig 7,7 miljoner kronor.

Den kvinnliga läkaren drev en privat klinik där hon sade sig behandla patienter med mjukdelstumörer i huvud och nacke. För varje patient debiterade hon drygt 2 000 kronor.

Men i själva verket utförde hon ljusbehandlingar mot acne och laser mot vårtor på kliniken.

Under tre års tid lurade hon till sig 7,7 miljoner kronor i ersättning, skriver Dagens Nyheter. Behandlingen sköttes dessutom av personer utan läkarutbildning.

Landstinget i Stockholm fattade misstankar mot kliniken efter att ha fått in tips och chefsjurist Anne Rundquist säger att domen är unik.

– Vi har inte tidigare haft ett sådant här fall hos oss. Det är en tydlig dom som visar på grova överträdelser av debiteringsreglerna. Och det handlar om stora belopp.

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje och dömde kvinnan till fyra års fängelse för grovt bedrägeri. Kvinnans advokat Lars Engstrand säger att domen kommer att överklagas, eftersom han anser att bevisningen är för svag.

– Skulle man anse den tillräcklig tycker jag ändå att straffsatsen hamnar långt över det som kan anses rimligt, säger han till DN.

ARTIKELN HANDLAR OM