Mubarak avgår inte

NYHETER

Egyptens president Hosni Mubarak avgår inte.

Det meddelade han under ett tal till nationen på torsdagskvällen – trots rykten om motsatsen.

Däremot överför han stor makt till vicepresidenten och det är oklart vilken position Mubarak nu har.

Vicepresidenten Omar Suleiman.

Strax före klockan 22 dök den avskydde presidentens ansikte upp på en provisorisk storbildsskärm på Tahrir-torget i Kairo. Miljontals demonstranter hörde presidenten trotsa kraven på omedelbar avgång i ett direktsänt tv-tal.

– Jag tänker ta ansvar för att leda landet ur de problem som vi har nu, tills folket har valt en ny president i ett rättvist val, sade Mubarak.

– Det har jag lovat och jag tänker fullfölja det.

När budskapet gick upp för demonstranterna på Tahrir-torget i Kairo buade de högljutt.

Suleiman tar över

I talet upprepade Mubarak löftet att han inte har för avsikt att ställa upp i höstens val. Han sade vidare att han har överfört stor makt till vicepresidenten Omar Suleiman (”a lot of powers”, enligt CNN:s engelska översättning av talet).

Exakt vad det innebär är oklart.

Enligt Egyptens ambassadör i USA betyder det att Suleiman nu i praktiken är president.

– President Mubarak har överfört presidentmakten till sin vicepresident som nu tar över som president, förklarade ambassadören Sameh Shoukry för CNN.

Parlamentets talman Ahmed Fathi gjorde en liknande tolkning i Nile TV. Han säger att vicepresidenten nu i praktiken tar över styret, men att Mubarak har kvar makten att exempelvis avsätta regeringen.

"Alla i samma bunker"

I sitt tal upprepade Mubarak vikten av att få stopp på den pågående "krisen" och betonade vad situationen kostar folket.

– Krisen belastar vår ekonomi varje dag. Folk som har ropat efter förändring blir offer i dessa svåra tider. Det handlar inte om mig utan om Egyptens framtid. Alla egyptier är i samma bunker, sade Mubarak.

Han lovade också att inte ge efter för internationellt tryck och ställa de ansvariga för den senaste tidens våld inför rätta.

– Jag kommer inte att tveka att straffa dem som ligger bakom våldsamheterna, sade Mubarak.

Vicepresidenten: ”Gå hem”

Han talade också om flera konstitutionella förändrar som han vill genomföra före valet.

– Det måste finnas ett ramverk för en mjuk övergång av makten i alla samhällets delar, sade Mubarak.

Dessutom lovade han att häva undantagstillståndet i landet, ”så fort säkerhetsläget tillåter”.

Direkt efter presidentens tal tog vicepresidenten till orda. Hans hade ett kort budskap till de miljontals demonstranter som samlats i Kairo.

– Gå hem.

Ryktet att Mubarak var på väg att lämna sin post tog fart på torsdagseftermiddagen. Det var dock in i det sista oklart vad han egentligen tänkte meddela under sitt live-sända tal på kvällen.