Fler offer för dödsgyttjan

Aftonbladets reporter i katastrofens Ungern

1 av 3 | Foto: Gustav Mårtensson
Dödssiffran efter katastrofen i Ungern har stigit. Hittills har sju personer fått sätta livet till, då tre ytterligare personer har rapporterats avlidna.
NYHETER

Tre nya offer har konstaterats efter katastrofen i Ungern.

En 81-årig man avled på sjukhus och ytterligare två kroppar har hittar hittats i utkanten av byn Devecser.

Men faran för övriga Europa verkar vara över.

Dödssiffran efter katastrofen i Ungern har stigit. Hittills har sju personer fått sätta livet till, då tre ytterligare personer har rapporterats avlidna.

Bland de sju döda finns två barn, 1 och 3 år gamla, och en 35-årig man som satt i sin bil när gyttjevågen gjorde att hans bil voltade. En 81-årig man avled nyligen på sjukhus av sina skador som han ådragit sig när gyttjan drog in. Två kroppar hittades i dag och myndigheterna tror att de svepts med i gyttjan i mer än tre kilometer.

Aftonbladet på plats

Aftonbladets Peter Kadhammar är på plats i byn Devecser – där slammet slog till hårt – och har skådat katastrofens följder på nära håll.

– Jag är i byn där leran nådde 170 centimeter upp på väggarna. De ljusa husens väggar är rödfärgade nertill av leran och jag står vid en grupp män som ska försöka rädda vad de kan ur sina hem. Men det finns inget kvar. De säger att de åtminstone vill rädda några minnen, som fotobalbum, berättar Peter Kadhammar.

Andra gradens brännskador

Under eftermiddagen har Aftonbladets reporter på plats träffat Christian vars hus fylldes av lera.

– Leran trängde in i huset och Christians fru räddades ut genom taket. Hon är havande i åttonde månaden och ligger just nu på ett sjukhus med andra gradens brännskador som leran gett, säger Peter Kadhammar.

Dödsgyttjan som svept över Ungern kommer från en fabrik som framställer aluminium, men det är ännu inte klarlagt vad exakt som finns i det smått radioaktiva slammet. Men vanligtvis innehåller avfall från aluminumproduktion ämnen som cyanid, kadmium, och krom, enligt CNN.

Faran kan vara över

Dock har även positiva rapporter kommit från Ungern under fredagen då det verkar som att hotet mot floden Donau kan vara undanröjt. Premiärminister Viktor Orban har sagt att faran är borta, och han har fått medhåll från en internationell kommission baserad i Schewiz vars uppgift är att skydda floden Donau och dess omgivning.

– Vi lyckades få kontroll över situationen i tid, säger Orban enligt nyhetsbyrån MTI.

För närvarande är pH-värdet i Donau runt 8,5, vilket är betydligt lägre än de tidigare mätningarna som indikerade ett värde av 13. Enligt officiella källor har man stora förhoppningar om att pH-värdet snart kommer att närma sig det eftersträvansvärda runt 7. En del döda fiskar har hittats i floden, men man kan inte konstatera att det är på grund av slammet.

Ersätter begravningskostnader

Som Aftonbladet tidigare skrivit så kvartstår också risken för att man kan andas in tungmetaller i kroppen genom att andas in damm från torkat slamm.

Aluminiumfabriken vars damm brast har nu lovat att man kommer att ersätta begravningskostnader för de anhöriga som förlorat någon i katastrofen, enligt dess försäkringsbyrå Allianz Hungaria Biztosito.

Invånare som bor i områden där slammet dragit in har uppmanats att inte äta grödor eller växter från områden som täcktes av det rödbruna slammet.

ARTIKELN HANDLAR OM