Här intar systern "Agendas" studio

Hillevi Engström (M) svarade på frågor om arbetsmarknadspolitik

Foto: SVT
Hillevi Engström (M) svarade på frågor om arbetsmarknadspolitik.
NYHETER

När Hillevi Engström fick plats i regeringen fick systern Karin Hübinette sparken från "Agenda".

Nu har den nyblivna arbetsmarknadsministern debuterat i programmet.

Foto: SVT
Under söndagens "Agenda" var det Marianne Rundström som tagit programledareplatsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt utsåg Hillevi Engström till arbetsmarknadsminister efter att det stormat lite för mycket kring Tobias Billström.

Men i samma stund som hon skrev på för regeringen fick systern Karin Hübinette foten som programledare för "Agenda" i SVT. Hon får även sluta som programledare i "Aktuellt" för att hon anses vara jävig.

– Hade jag varit chef hade jag gjort samma sak, sa hon till Aftonbladet då.

"För hårt straff"

Men kollegorna rasade.

– Det är ett alldeles för hårt straff, sa veteranen K-G Bergström.

Men under söndagens "Agenda" var det Marianne Rundström som tagit programledareplatsen – och den nyutsedda arbetsmarknadsministern Hillevi Engström satt redo att frågas ut.

Nya jobb

– Både du och jag har fått nya jobb den här veckan, konstaterade Marianne Rundström innan hon började fråga ministern om den framtida arbetsmarknadspolitiken.

Och Hillevi Enström fick genast sätta igång och försvara den rådande politiken.

– Vi måste ständigt jobba med förbättringar. Vi vill ha Arbetsförmedlingen, men även privata aktörer också. Det kommer jobb tillbaka nu. Ekonomin stärks, och då måste de arbetslösa hitta de lediga jobben, sa hon i SVT.

Ville inte möta Lundby-Wedin

Engström hade tidigare motsatt sig att debattera med LO-basen Wanja Lundby-Wedin, som i stället fick uttrycka sina åsikter i en bandad intervju.

– Vi vill ju att LO:s medlemmar ska gynnas av regeringens politik. Dialog, samförstånd och diskussion kan leda längre än att jag på min första vecka har en debatt där jag utkristalliserar olikheter. Jag kommer att hinna debattera med både Wanja och andra. Min ambition är mer dialog och mindre konfrontation, sa Hillevi Enström.

ARTIKELN HANDLAR OM