Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ministerns balansakt

Här försöker Ungerns miljöansvarige övertyga om att allt är under kontroll

vill inte bli nedkletad Zoltán Illés, ansvarig för miljöfrågor i den ungerska regeringen, besökte i går den rämnade dammen för att tala med journalister. Klädd i kostym och lågskor, trots den giftiga gyttjan. Snart sker en ny olycka, säger han.   vill inte bli nedkletad Zoltán Illés, ansvarig för miljöfrågor i den ungerska regeringen, besökte i går den rämnade dammen för att tala med journalister. Klädd i kostym och lågskor, trots den giftiga gyttjan. Snart sker en ny olycka, säger han. Foto: Gustav Mårtensson

    En statssekreterare i kritstrecksrandig kostym balanserar på krönet av dammen.

    Till journalister i skyddsdräkt och gummistövlar säger han att den brister när som helst.

    Och att allt är under kontroll.

    Aftonbladets Peter Kadhammar och Gustav Mårtensson har bevittnat ett stycke ungersk krishantering.

KOLONTÁR. Vid tretiden på eftermiddagen tappade Zoltán Illés, ansvarig för miljöfrågor i den ungerska regeringen, humöret.

Han hade sedan klockan elva med hög röst informerat tre busslaster journalister hur regeringen leder arbetet för att på rekordtid bygga en säkerhetsvall genom byn Kolontár, samt, inte minst, i detalj berättat hur katastrofen kunde inträffa.

Mot slutet av denna långa, skrikiga dag balanserade han på en pipeline på krönet av den damm som han sa rämnar när som helst. Zoltán Illés var klädd i tredelad kritstrecksrandig kostym och lågskor; journalisterna bar gummistövlar, munskydd och i många fall kompletta skyddsdräkter.

Ville skydda skorna

Illés pekade på det 50 meter breda hålet i dammens nordöstra ände. Vallen var underminerad och rutschade ut på åkern nedanför. Efter följde den giftiga gyttjan.

1 200 meter bort forsade vågen in över byn Kolontár, slog sönder en betongbro och husväggar och dränkte Kossuthgatan.

Den röda gyttjan fanns även ovanpå den 30 meter höga vallen där vi gick. Därför försökte statssekreterare Illés balansera på pipelinen.

Det lyckades inget vidare. Hans skor och kostymbyxor var strax nerkletade och när vi var framme vid de breda sprickorna i dammen gav han upp. Han böjde sig ner och lyfte något som såg ut som en grå sten men var hårt packad lera.

– Även leran som vallen är byggd av har högt pH-värde. Den irriterar just nu min hand!

Han smulade sönder klumpen och lät pulvret sila mellan fingrarna. Illés pekade på sina fötter.

– Mina skor är förstörda.

I varje katastrof vill varje regering visa att den har läget under kontroll. Därför lät Illés journalisterna besöka Kolontár och dammen. Han sa att det med närmast hundraprocentig säkerhet snart sker en ny olycka: hela vallen rör sig.

– Hur stor del glider bort? 25 meter? 150? Ingen vet!

Dock är den återstående gyttjan – 2,5 miljoner kubikmeter – så vattenfattig att den kan rinna blott någon kilometer.

En tung vecka

Illés citerade ur miljöbalken och förklarade att aluminiumföretaget MAL befinner sig under utredning. Bolagsledningen och ingen annan bär ansvaret för katastrofen.

Det var budskapet för dagen. Zoltán Illés upprepade det gång på gång, liksom statistik och tekniska förklaringar, alltid med lika hög röst. När han för kanske tjugonde gången fick frågan ”Varför gick dammen sönder sa du?” blev statssekreterare Zoltán Illés arg. Det har, som alla förstår, varit en tung vecka för den högste ansvarige för miljön i Ungern.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Invånarna förbereder sig för dammens kollaps

Aftonbladet på plats i katastrofens Ungern.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet