Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ung man gripen för överfallen

Polisen slog till på två platser i Örebro i natt

gjorde fynd I går greps en man misstänkt för våldtäkt i Örebro. Polisens tekniker letade sent i natt spår på två platser. Man använde sig av sökhund i ett källarutrymme och teknikerna gjorde flera fynd som nu ska analyseras.   gjorde fynd I går greps en man misstänkt för våldtäkt i Örebro. Polisens tekniker letade sent i natt spår på två platser. Man använde sig av sökhund i ett källarutrymme och teknikerna gjorde flera fynd som nu ska analyseras. Foto: Magnus Liam Karlsson

ÖREBRO. I natt slog polisen till mot den misstänkte serievåldtäktsmannen.

Mannen som sitter anhållen är 23-årig Örebroare och han misstänks nu för ytterligare ett våldtäktsförsök.

Henrik Jansson blev ögonvittne när polisen slog till.   Henrik Jansson blev ögonvittne när polisen slog till. Foto: Magnus Liam Karlsson

Örebropolisens tolv patruller har med hjälp av Rikskrim och polisen i Dalarna spanat efter den eller de som överföll tre kvinnor i Örebro under helgen. I går intensifierades jakten än mer.

Polisen riktade in sig på två högintressanta adresser. Klockan 19.10 greps en ung man på en av adresserna. Några timmar tidigare, klockan 16.05, hade han anhållits i sin frånvaro av chefsåklagare Gunnar Brodin.

Sökte med hund

Polisen meddelade först att mannen är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för två av sexbrotten: våldtäkten av en 64-årig kvinna och ett försök till våldtäkt. Men i dag framgår det även att mannen är misstänkt för ytterligare ett försök till våldtäkt, även det i söndags.

Efter gripandet fortsatte jakten på bevis. Polisens tekniker letade sent i natt spår på de två adresserna i Örebro västra och norra. Man använde sig av sökhund i ett källarutrymme och teknikerna gjorde flera fynd som nu ska analyseras.

Den anhållne är en 23-årig man som är hemmahörande i Örebro, men detta är något som polisen ännu inte vill bekräfta.

– Vi väntar med att kommentera detta, säger Annika Haaster, på polisen i Örebro.

Lugnt gripande

Enligt polisen gick gripandet av mannen lugnt till väga, en bild som delas av ögonvittnen.

– Jag hörde att det lät ute i trapphuset och att folk sprang där ute, men inget annat, säger en granne som vill vara anonym.

I en civil polisbil fördes den misstänkte våldtäktsmannen i väg.

– Jag satt och fikade när jag såg hur de åkte i väg i en silvergrå Volvo som stod vid porten. Det stod polisbilar längs gatan här också, säger ögonvittnet Henrik Jansson.

Två gärningsmän

Örebro har drabbats hårt av en sexvåldsvåg mot kvinnor de senaste åren, med ett dussin våldtäkter och våldtäktsförsök.

Polisen tror att de har att göra med något så ovanligt som två serievåldtäktsmän som verkar samtidigt men oberoende av varandra. Den ena är den unge man som slog till tre gånger i söndags – åtminstone tyder de signalement som offren kunnat lämna på just det.

Gärningsmannen var nämligen ljushyad, normal kroppsbyggnad, 25-årsåldern och kort.

– Vi har fått ändra på signalementet lite. Det verkar som han är kortare än vi först sagt, 165-170 centimeter lång verkar det som, säger Torbjörn Carlsson.

Fem år

Polisen vill inte säga hur många överfall de kan knyta de både misstänkta serievåldtäktsmännen till men det har inträffat 14 våldtäktsförsök och fullbordade våldtäkter bara det senaste året som de båda männens signalement och tillvägagångssätt kan stämma in på.

Den korte, ljushyade gärningsmannen som troligtvis slog till i går har polisen tidigare sagt att de tror har verkat så länge som i fem år. En våldtäkt redan 2005 passar in på hans tillvägagångssätt och signalement. Då sa polisen att de är rädda att hans beteende kommer att eskalera och Torbjörn Carlsson uppmanade de som kanske tror att de kan känna våldtäktsmannen att kontakta polisen.

– De måste i så fall göra något innan det är ohjälpligt försent, innan den här mannen dödar någon, säger Carlsson.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet