23-åringen nekar

Örebropolisen är övertygad om att man gripit rätt person men mannen nekar

NYHETER

ÖREBRO/STOCKHOLM. Polisen säger sig vara säkra på att den 23-årige man som gripits är serievåldtäktsmannen i Örebro som ligger bakom en lång rad övergrepp mot kvinnor.

Men enligt mannens advokat Margareta Arvidsson nekar hennes klient.

– Han förnekar all kännedom, säger hon.

Förhöret med 23-åringen pågick i nästan fyra timmar från klockan 16 på tisdagseftermiddagen och fram till 19.45.

– Han fick en massa detaljerade frågor om var han befunnit när det här var aktuellt, säger Arvidsson.

Under morgondagen kommer 23-åringen att förhöras på nytt.

Teknisk bevisning

Polisen säger att man har starka bevis.

– Vi har teknisk bevisning som styrker att det är rätt man som sitter hos oss, säger länspolismästare Kalle Wallin.

I söndags överfölls tre kvinnor under 14 timmar. En 64-årig kvinna våldtogs halv sju morgonen på öppen gata mellan ett dagis och enplansvillor med äppelträd. Två andra kvinnor utsattes för våldtäktsförsök med mycket våld.

I går kväll klockan 19.10 greps den 23-årige mannen i ett hyreshus i centrala Örebro, skäligen misstänkt för brotten som skakat staden under en lång tid.

Nu säger polisen att de är säkra på att de har rätt man i förvar.

"Omfattande arbete"

Misstankarna mot 23-åringen har nämligen stärkts under dagen. Han är nu på sannolika skäl misstänkt – inte bara för de tre överfallen i går utan för fler våldtäkter. Hur många våldtäkter och våldtäktsförsök vill polisen inte säga men det handlar om flera av de sexvåldsövergrepp som drabbat kvinnor i Örebro under en lång tid.

Den första våldtäkten har polisen tidigare sagt att de tror att mannen utfört så tidigt som 2005 – då han alltså var 18 år gammal.

– Att vi kommit så långt i utredningen beror på ett omfattande arbete. Vi har arbetat främst med Rikskriminalpolisen och efter en framgångsrik modell, inledde Kalle Wallin Länspolismästare presskonferensen.

– Men vi har jobbat i stor motvind. Överfallen har skett med stort mellanrum. De har skapat stor otrygghet bland kvinnor i Örebro. De har även skapat många rykten och vi har känt stor frustration över att inte kunna förhindra fler överfall. Vi har inte kunnat presentera ut vad vi har gjort. Vi känner mycket för de kvinnor som utsatts.

Svåraste fallet

Wallin säger att brotten har en omfattning och karaktär som gör det till ett av de svåraste fall som Örebropolisen jobbat med under 30-35 år.

– Mannen är nu anhållen på sannolika skäl, den starkare graden. Han är anhållen för flera våldtäkter och vi har teknisk bevisning som binder honom till brotten.

Polisen säger att mannen är 23 år och svensk medborgare. Han är inte känd av polisen sedan tidigare. 23-åringen har inget jobb i nuläget och är skriven hemma hos sin pappa.

Tre överfall – 14 timmar

Under helgen blev situationen så allvarlig säger polisen att de kände sig tvingade att varna kvinnorna i Örebro för att gå ut ensamma i mörkret. De märkte att mannen betedde sig allt mer farligt.

Bara under söndagen överföll han tre kvinnor.

– Vi har teknisk bevisning som styrker att det är rätt man som sitter hos oss, säger Wallin.

Polisen har tidigare medgett att de har dna-spår från mannen men de vill nu inte säga om det är dna som binder mannen till brotten.

Häktning

Att det skulle finnas två serievåldtäktsmän som verkar oberoende av varandra tror polisen inte längre.

– När det gäller andra överfall så ser vi inget mönster, ingen ytterligare som gjort sig skyldig till flera våldtäkter, säger Ralf Hedin, polisens operativa chef.

Åklagare Gunnar Brodin måste senast klockan 12 på torsdag bestämma sig för om han ska begära 23-åringen häktad eller inte.

Polisen vill inte säga hur 23-åringen ställer sig till anklagelserna. Under eftermiddagen hölls ännu ett förhör med honom.

ARTIKELN HANDLAR OM