De sista desperata timmarna

Sonen övertalade Mubarak att stanna vid makten
Nu uppges störtade diktatorn vara döende i cancer

NYHETER

Mubarak skulle ha avgått redan i torsdags.

Men sonen övertalade honom till ett sista desperat försök att sitta kvar – och skrev hans trotsiga tv-tal.

Då fick generalerna nog.

Foto: AFP
FLYDDE EFTER MILITÄRKUPP  Under fredagen gav Egyptens expresident Hosni Mubarak upp efter generalernas påtryckningar och folkets protester.

Partitoppen och militären var enig redan i torsdags:

Hosni Mubarak skulle avgå som president – och han skulle berätta det i tv på kvällen.

Men något hände. I stället blev det trotsiga talet diktatorns sista desperata försök att hålla sig kvar.

Nyhetsbyrån AP har granskat Mubaraks sista timmar vid makten. Uppgifterna – som kommer från flera högt uppsatta militärer och statstjänstemän – visar att Egyptens mäktiga generaler tidigt förstod vidden av demonstrationerna.

Misslyckades

De övertygade Mubarak att utse Omar Suleiman till vicepresident – den förste sedan han tog makten 1981. Men Suleiman misslyckades med sin viktigaste uppgift: att förhandla med oppositionsledarna.

Inte heller Mubaraks löfte om att avgå i september, att genomföra reformer och avskaffa undantagslagarna räckte.

Till slut, skriver Washington Post, ställde militären ett ultimatum: Avgå frivilligt – eller tvingas bort.

I torsdags var klockan slagen. Partiledningen var så säker att nyutnämnde generalsekreteraren Hossam Badrawi berättade för flera reportrar att Mubarak skulle ”möta folkets krav” senare samma dag.

Även USA:s president Barack Obama höll ett tv-tal om vad som väntade:

– Klart är att vi bevittnar historia. Det är en stund av förändring, sa han.

Mannen som styrt Egypten med järnhand i 30 år var körd – och han visste det. Men diktatorn kunde inte svälja sin stolthet.

I stället pekade han finger åt hela världen i sitt bisarra tv-tal:

– Jag tänker ta ansvar för att skydda folket och leda landet ur de problem som vi har nu, tills en ny president har valts i ett rättvist val.

Isolerad politiskt

Enligt AP:s källor spelade sonen Gamal en avgörande roll för Mubaraks världsfrånvända agerande. Han ska ha skrivit om talet flera gånger och försökte in i det sista övertyga sin pappa att inte ge upp.

– Mubarak kunde inte höra något annat än vad Gamal sa till honom. Han var helt isolerad politiskt, säger en hög regeringstjänsteman till AP.

När talet väl sändes, vid 23 på kvällen egyptisk tid, var det flera timmar försenat och dåligt klippt. Mubarak sågs bland annat fixa slipsen mellan tagningarna.

– Mubarak övergav manus. Det var inte vad han sa så mycket som sättet han gjorde det på. Han gick med på att säga allt som militären bett honom, men kunde inte säga det på det vis folket förväntade sig, säger Scott Carpenter, Mellanösternexpert, till Washington Post.

Talade i 49 sekunder

Efter talet hade generalerna definitivt tappat tålamodet.

I fredags tog de saken i egna händer. Arméns generalstab möttes utan sin chef – överbefälhavaren Mubarak – och skrev ett dekret som erkände ”demonstranternas lagliga rättigheter”.

Därmed var militärkuppen ett faktum.

Till slut – klockan 17 svensk tid – vek sig även Mubaraks högra hand Omar Suleiman. I ett 49 sekunder långt tal blev det han som annonserade Mubaraks avgång. Då var tyrannen redan på väg till sitt vinterresidens i Sharm el-Sheikh.

Var han befinner sig nu är oklart. I går spekulerades det i att han flytt till Saudiarabien eller Dubai.

”Ligger i koma”

Samtidigt uppges Mubarak vara svårt sjuk. Expresidenten, som fyller 84 år i maj, har cancer i matstrupen och bukspottkörteln.

– Han kommer att dö snart. Dels av åldern och cancern, dels är han psykiskt totalt nedbruten av upproret, säger egyptologen Sameh Egyptson vid Lunds universitet.

– Han ska ha svimmat två gånger under sitt sista tal. I natt kom också obekräftade uppgifter i arabiska medier om att han ligger i koma.

FAKTA

Jakten på miljarderna

Nu börjar jakten på Mubarak – och miljarderna han plundrat Egypten på. Det handlar om minst 33 miljarder kronor – men kanske så mycket som 450 miljarder.

Här är de senaste uppgifterna om diktatorns förmögenhet.

Olika uppgifter förekommer om värdet på Mubaraks personliga tillgångar. Amerikanska CIA anger att motsvarande 33 miljarder svenska kronor kunnat spåras direkt till expresidenten. Enligt brittiska The Guardian värderar experter hans totala tillgångar till 450 miljarder svenska kronor.

Mubaraks fru Suzanne och hans två söner Gamal och Aala har blivit rika på partnerskap med utländska investerare och företag.

Gamal var partisekreterare och anklagas för att tillsammans med andra partitoppar ha plundrat statliga företag, främst stålfabriker, på upp emot 390 miljarder kronor, enligt tv-kanalen Al-Jazeera. Han är största ägare i Egyptens största börsföretag, investmentbolaget Hemis.

Familjen har konton i Schweiz. De har nu frysts. Utöver det ska konton finnas i USA och England, men troligen även i andra europeiska länder.

Enligt egyptiska dagstidningen Al-Destur har konton i Schweiz öppnats med endast personliga ljud som lösenord. Dessa ljudavtryck gör att det inte ska gå att spåra vem som äger kontot.

Flera konton ska även ha öppnats i olika europeiska länder med kontakter i Europa som täcknamn.

Mubarak uppges äga lyxfastigheter i London, New York, Los Angeles, Dubai och exklusiva områden längs Röda havets kust.

ARTIKELN HANDLAR OM