Dagens namn: Stellan
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

72 dagar kvar – men butikerna tjuvstartar

”Julen har kommit tidigare och tidigare”

Kul jul Anton Husar, 6, inspekterar en stor julgranskula. Han tyckte om att julen kommit tidigt till varuhuset.   Kul jul Anton Husar, 6, inspekterar en stor julgranskula. Han tyckte om att julen kommit tidigt till varuhuset. Foto: Jonas Bilberg

Metervis med julklappspapper, glitter, änglar, tomtar, julkort, adventsmossa och julgranskulor.

Ingen konstig syn i sig på ett större varuhus – förutom att det är 72 dagar kvar till 24 december.

– Sedan industrialiseringen har samhället blivit allt mer kommersiellt. Det var då man började med fenomenet julskyltning och sedan dess har julen kommit tidigare och tidigare, säger Tora Wall, folklorist på Nordiska museet.

”Tidspressat”

Enligt Svensk Handel väntar de flesta butiker med att sälja julgranskulor till november och december. De större varuhuskedjorna sparar dock inte på krutet och har redan satt igång sin försäljning.

Så varför blev det så här?

– Det är en återspegling av vårt kommersiella och tidspressade samhälle. Det finns inte så många köpdagar under hösten, så det är klart att man från handelns sida vill påminna folk om julen så tidigt som möjligt, säger Tora Wall.

Förbereder oss

Utöver lastpallar med jul-tingeltangel i årets färger rött, vitt och blått och en flera meter hög julgran, är det ingen vidare julstämning på varuhusen som Aftonbladet besöker i jakten på julen.

Ingen julmusik, ingen snö, ingen rusch till julklappspappret.

Hur het är egentligen försäljningen av julsaker i oktober?

– Inte så het. Det är mer en mental fråga. Nu börjar vi förbereda oss och fundera på hur vi ska dekorera våra hem. Det är efter Lucia som det smäller igång ordentligt, säger Meta Troell från Svensk handel.

Är det för tidigt att börja sälja julpynt redan i oktober?

Barbara Larsson, 57, sjuksköterska, Stockholm:

– Nej. Jag kommer från USA och där börjar man ännu tidigare. Och om man inte köper redan nu, så kanske julsakerna är slut sen.

Viktoria Passanante, 21, servicevärd, Haninge:

– Ja, det är alldeles för tidigt. Man vill ju hinna njuta av hösten lite längre.

Alex Choque, 49, byggnadsingenjör, Stockholm:

– Ja. Den magiska processen fram till jul förstörs när man börjar julskylta så här tidigt. Det blir som att fylla år varje dag.

Emma Nyman, 25, sjuksköterska, Farsta:

– Ja, det är lite för tidigt. Det är ju fortfarande så långt kvar till jul. Det är lagom att börja i november.

Gunnar Bjälkebring, 55, systemterapeut, Mariefred:

– Ja. Det ska inte smälla till förrän första advent. Det blir ju inget kul när julen väl kommer, om man börjar så här tidigt.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet