Cyklade omkull sitt offer

Polisen: 23-åringen knyts till minst sju av överfallen

NYHETER

ÖREBRO/STOCKHOLM. Den gripne 23-åringen knyts till minst sju kvinnoöverfall i Örebro.

Polisen har teknisk bevisning och är övertygad om att de hittat serievåldtäktsmannen.

– Min klient förnekar brott, säger 23-åringens advokat Margareta Arvidsson.

Mannen greps i måndags kväll, på sannolika skäl misstänkt för att ha överfallit tre kvinnor i söndags. Sedan dess har han kopplats ihop med ett antal tidigare våldtäkter och våldtäktsförsök.

Hur många vill polisen inte avslöja, men enligt uppgift till Aftonbladet handlar det om minst sju. Den första våldtäkten ska ha skett för fem år sedan, när han var 18 år.

Har topsats

Polisen har topsat mannen, men vill inte säga om det är dna-spår som binder honom till brotten.

– Vi har teknisk bevisning som styrker att det är rätt man som sitter hos oss, säger länspolismästare Kalle Wallin.

Att det skulle finnas ytterligare serievåldtäktsmän tror Wallin inte på. Han är övertygad om att brottet nu är löst, att de har den skyldige till den sexvåldsvåg som drabbat kvinnor i Örebro den senaste tiden.

Skakad stad

Fallet är ett av de svåraste som Örebropolisen någonsin arbetat med. Sammanlagt har drygt 580 unga män i staden topsats.

– Vi har jobbat i stor motvind. Överfallen har skett med långa mellanrum och de har skapat stor otrygghet bland kvinnor i Örebro. Vi känner för offren, säger Wallin.

De många överfallen har skakat Örebro.

– Serievåldtäktsvågen är över nu. Det är oerhört skönt att vi kommit så här långt i utredningen.

En av attackerna i söndags drabbade en 64-årig kvinna. Enligt uppgift till Aftonbladet var hon på väg till jobbet på morgonen, när hon hörde en man som kom cyklande i hög fart bakom henne.

Hotade 64-åring till livet

Fjorton minuter tidigare hade gärningsmannen överfallit en 23-årig kvinna på en innergård. En granne såg det och skrek – vilket skrämde i väg honom.

I stället för att cykla förbi knuffade han till henne. 64-åringen körde omkull och slog i backen. Gärningsmannen överföll kvinnan brutalt, hotade henne till livet och våldtog henne.

– Det var väldigt grymt det han gjorde mot henne. Hon är helt blåslagen, säger en person i kvinnans bekantskapskrets.

Kvinnan är också svårt chockad.

– Det är så orättvist, hon skulle snart gå i pension och äntligen få njuta av livet. Men hur blir det nu, med en ständig oro?

Pressas i förhör

I går kväll hölls ett tre och en halv timme långt förhör med mannen. Han pressades av tuffa frågor om var han befunnit sig vid de aktuella tidpunkterna. Enligt advokaten Margareta Arvidson är han dämpad och mår mycket dåligt.

– Han har aldrig suttit frihetsberövad tidigare, säger hon.

Mannen hävdar att han är oskyldig.

– Vi har inte sett någon bevisning än, men min klient förnekar all kännedom om händelserna.

I dag väntar nya förhör. Senast klockan 12 i morgon måste åklagaren bestämma sig för om han ska begära mannen häktad.

FAKTA

Ytterligare fall polisen kan vara intresserad av nu när en misstänkt är gripen

Onsdagen 24 februari 2010, Varbergagatan, Försök till våldtäkt

23-årig kvinna blir överfallen bakifrån vid 03.30-tiden medan hon står och väntar på taxi. Gärningsmannen trycker ner henne i en snödriva, försöker slita av henne kläderna men skräms av några förbipasserande. Signalement: Klädd i mörka kläder och hade någon form av halsduk för munnen.

Tisdagen 27 april 2010, Markbacken, Fullbordad våldtäkt

19-årig kvinna är på väg hem vid 03-tiden när hon blir överfallen mitt på innergården i bostadsområdet. Hon larmar själv polisen. Signalement: Inget signalement lämnat som är känt.

Söndagen 6 september 2009, Fanjunkarevägen, Försök till våldtäkt

En 20-årig kvinna blir nedtvingad

på marken av en gärningsman som börjar dra i hennes kläder strax före klockan 02. Två kvinnor hör hennes skrik och skrämmer gärningsmannen som flyr på en mörk cykel. Signalement: Klädd i en mörk tröja med uppdragen huva.

Söndagen 20 september 2009, Grenadjärgatan, Försök till våldtäkt

25-årig kvinna blir överfallen vid 01-tiden. Hon lyckas slita sig loss och springer därifrån. Signalement: Mörka kläder, cirka 165–170 centimeter lång, mörkt hår.

Söndagen 4 oktober 2009, Västra Bangatan-Gustavsgatan, Försök till våldtäkt

Promenerande kvinna attackeras bakifrån av en man vid 02-tiden. Hon lyckas göra så mycket motstånd att han ger upp och flyr. Signalement: 170 centimeter lång med mörkt kort hår, bar ljus jacka.

ARTIKELN HANDLAR OM