Dödsgyttjan läckte ut – i flera månader

Flygbilder på dammen i Ungern visar läckan

Foto: EPA
läckte i månader I flera månader sipprade det giftiga slammet ut ur dammen. Det avslöjas på det här flygfotot från i juni i år.
NYHETER

Här är bilden som avslöjar de ansvariga bakom dödsgyttje-katastrofen i Ungern.

Redan i juni hade den röda giftiga sörjan börjat läcka ut ur dammen i Kolontar.

Nu blir flygfotot polisens vapen för att sätta dit de ansvariga.

För åtta dagar sedan kollapsade en av dammens väggar och 700 000 kubikmeter giftig gyttja läckte ut. Resultatet: Ungerns värsta miljökatastrof någonsin.

Inspektörer gav grönt ljus

Nu kan ett flygfoto taget flera månader tidigare hjälpa till att avgöra vem som är ansvarig för olyckan vid aluminiumverket, skriver AP.

Två veckor innan dammen brast hade nämligen ett team med inspektörer varit på plats och undersökt dammen.

Enligt dem fanns det inga svagheter i dammen.

Men bilden, som tagits av ett företag som specialiserat sig på flygfoton av miljöskadliga platser, visar att den giftiga sörjan hade börjat läcka ut långt innan inspektörernas besök. Nu ökar misstankarna om att inspektionerna inte gått rätt till.

"Undvek att säga något"

Zoltan Bakonyi, VD på aluminiumverket, hålls ansvarig för katastrofen och har gripits av polis.

– Vi har välgrundade orsaker att tro att flera personer kände till svagheterna i dammen, men att de undvek att säga något av personliga skäl, säger Ungerns premiärminister Viktor Orban till AP.

Enligt nya uppgifter ska nu dammens väggar vara stabila. Sprickorna som tidigare upptäckts har inte blivit större. Samtidigt säger den nystartade myndigheten för katastrofhantering att nio personer nu har dött i samband med utsläppet. Om sprickorna vidgas kan dammen brista igen och orsaka ännu ett utsläpp.

ARTIKELN HANDLAR OM