Svenske Håkan: ”Var en spänd förväntan”

Foto: Nicolas Wormull
Värmlänning Håkan Johansson har jobbat dag och natt med borrarna för att befria de instängda gruvarbetarna i Copiapo i Chile.
NYHETER

Han har jobbat oavbrutet i 20 timmar.

Men när den fjärde gruvarbetaren i Copiapo i Chile räddades packade svenske Håkan Johansson, 60, ihop och åkte hem för att sova.

– Det har varit en spänd förväntan här. Nu är man ganska trött, säger han till Aftonbladet.

Foto: AFP
Först 31-årige Florencio Avalos var den förste som räddades.

Klockan var nio minuter över åtta när Carlos Mamani Solis, 24, kom upp ur den 700 meter djupa gruvan som varit hans fängelse i 69 dagar.

Bara några meter från gruvhålet stod 60-årige svenske Håkan Johansson och applåderade.

– Vi som har borrat fick egentligen inte vara med här i dag, men en kompis fixade in mig. Många av mina kollegor som inte kom in var lite besvikna, säger han.

Jobbat 20 timmar

När Aftonbladet når honom har han precis kommit tillbaka till lägenheten som varit hans hem i över en månad.

– Jag stannade så länge jag orkade men nu har jag jobbat 20 timmar i sträck och tänkte sova ett par timmar innan det är dags igen, säger han.

60-åringen från värmländska Röjdåfors har varit på plats vid gruvan sedan den 6 september.

– Det var mitt företag Bergteamet som tidigt fick en förfrågan om att hjälpa till i räddningsarbetet, säger han.

Värd 15 miljoner

Totalt har 85 ton utrustning fraktats från Sverige till Chile.

Håkan Johansson har hjälp till att sätta ihop den gigantiska borrmaskinen, som är värd mellan 15 och 17 miljoner kronor. Han bidrar också med teknisk hjälp och övervakar den svenska utrustningen.

– Det är tre hål som har borrats. Vi gjorde Plan A, sedan borrade två andra företag Plan B och Plan C. Man gjorde tre olika hål eftersom man inte visste vilken borr som skulle gå igenom snabbast.

– Maskinen på Plan B gick lite fortare än alla räknat med, säger Håkan Johansson men tillägger att hans maskin inte stannar trots att en av de andra borrarna redan brutit igenom.

– Den kommer att gå dygnet runt tills alla är uppe på backen, säger han.

Spänd förväntan

Han beskriver stämningen vid San Josegruvan i Copiapo i Chile som ”spänd”.

– Det var en otrolig känsla av förväntan i luften innan den förste gruvarbetaren kom upp. Sedan var presidenten jublande lycklig och sprang bort till oss och höll ett tal. Jag förstod inte riktigt vad han sa men han såg glad ut, säger Håkan Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM