Tejpen kan fälla mördaren

Evas kropp låg inlindad i plastpåsar från Willys

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
toppbetyg i kemi Den misstänkte 51-åringen har läst kemi på universitetsnivå och fick toppbetyg. Han har även läst en kurs i anatomi och människokroppen. Nu misstänker polisen att den som mördade Eva har dolt blodspår med med syra. 51-åringen nekar fortfarande till brott.
NYHETER

ÖREBRO. I panik lindade mördaren in Evas styckade kropp i Willyspåsar och plastsäckar.

Bruntejpen runt om kan vara avgörande för hela fallet.

– Där undersöker man nu om det finns spår av saliv eller fingeravtryck, säger en källa inom Örebropolisen.

Dök aldrig upp Eva försvann den 29 december förra året. Hon kom aldrig till en planerad lunch med en anhörig och på eftermiddagen larmade en kollega polisen om att Eva försvunnit.

På Willys i Almby utanför Örebro har polisen hämtat in stora mängder material från de övervakningskameror som täcker butiksytorna.

Och det är ingen slump att de valt just den här matbutiken.

Etiketten satt kvar

Aftonbladet kan i dag avslöja att två av de fyra kroppsdelar som hittills hittats utspridda i Kilsbergen var inlindade i Willyspåsar.

Enligt en källa inom Örebropolisen var samtliga kvarlevor även packade i två lager svarta plastsäckar – där etiketten från rullen fortfarande satt kvar.

Enligt tidigare vittnesmål ska också en man i en mörk bil, liknande den Cadillac som universitetschefen äger, ha stannat vid en matbutik och köpt

stora mängder Klorin kort efter försvinnandet.

– Det är naturligtvis därför Willys blivit så intressant för utredningen. Här finns massor av övervakningskameror som kan ha fångat honom på bild, säger tidigare kriminalkommissarie Bo Wide.

Fått panik

Polisens teori är att gärningsmannen dödat Eva och i panik lämnat kroppen för att åka till Willys och köpa hjälpmedel för att röja spåren. Både Klorin, plastsäckar och bruntejp finns i Willys sortiment.

– Att han glömt kvar etiketten på plastsäckarna och också använt affärens påsar tyder på att han var oerhört stressad och glömde vilka viktiga spår han lämnade efter sig, säger Bo Wide.

Polisens tekniker undersöker nu den 25 millimeter breda bruntejp som gärningsmannen lindat kring paketen.

Enligt poliskällor kan spåren på tejpbitarna vara helt avgörande för utredningen.

– Den här typen av tejp kan vara svår att hantera, den är tunn och klibbar lätt fast. Det har hänt att mördare tagit av sig sina handskar eller vad de nu har för att skydda händerna, och då lämnat fingeravtryck, säger Bo Wide.

Spår av saliv

Aftonbladets poliskälla bekräftar teorin. Man utesluter inte heller att mördaren bitit av tejpbitarna med munnen, vilket lämnar spår av saliv.

– Det krävs oerhört lite för att fastställa dna från saliv. Hittar man det och det tillhör den misstänkte universitetschefen ligger han väldigt illa till.

FAKTA

Mördarens fem misstag

1 – Kamera 1

Den 29 december, samma dag som Eva försvinner, fångar en övervakningskamera hur hon hoppar in i en mörk bil nära sin arbetsplats. Bilen liknar den svarta Cadillac som den misstänkte 51-åringen äger. Det finns bara en sådan i hela Örebro län.

2 – Kamera 2

Gärningsmannen har lindat in två av kroppsdelarna i Willyspåsar. Polisen har därför hämtat ut material från övervakningskamerorna på en av Örebros Willysbutiker. Platserna där rengöringsmedel, plastsäckar och tejp ligger, fångas av tre kameror – förutom de som sitter vid kassan och i entrén.

3 – Tejpen

Polisens tekniker under­söker nu den bruntejp som mördaren lindat runt säckarna med kvarlevor. Tejpen är enligt uppgift svår att hantera och polisen tror att han kan ha tagit av sig skyddshandskar för att få dit den – vilket i så fall lämnar fingeravtryck. Om han bitit av tejpbitarna finns sannolikt också spår av saliv.

4 – Mobilen

Några dagar in på det nya året kontrolleras Evas och den misstänkte 51-åringens mobiltelefontrafik. Då får polisen träff på en mast mellan Lockhyttan och Klockhammar och letandet ute i skogarna börjar. Sex dagar senare görs första fyndet.

5 – Klockan

Mördaren som styckade Eva städade ordentligt efter sig. Men han kan ha glömt att ta av sig klockan. Efter att polisens tekniker skruvat isär universitets­chefens armbandsur hittade man anmärkningsvärda mängder blod som nu skickats på analys.

ARTIKELN HANDLAR OM