23-åringen begärs häktad

Ett fall från 2005

NYHETER

Nu begärs 23-åringen i Örebro häktad för två fall av våldtäkt och två försök till våldtäkt.

Ett av våldtäktsförsöken ägde rum redan år 2005 i en skogsdunge i Örebro.

Chefsåklagare Gunnar Brodin begär 23-åringen häktad för två fall av våldtäkt, en av dem grov, och två försök till våldtäkt.

Ett av våldtäktsförsöken som 23-åringen begärs häktad för ligger så långt bak i tiden som år 2005, det andra i söndags kväll då en man försökte tränga sig in i en kvinnas lägenhet på Tunnelgatan.

Brodin vill dock inte ge någon information om det fem år gamla fallet. Allt som står i häktningsframställan är att det ägde rum i augusti i en skogsdunge vid Trängkårsvägen.

Svårt medtagen

Även om 23-åringen nu endast begärs häktad för fyra fall säger Brodin dock att det är möjligt att 23-åringen kan komma att delges misstanke i fler fall än dessa han nu begärs häktad för.

– Vi börjar med de här fyra nu. Det finns enormt material att hantera. Tiden är begränsad under tiden någon är anhållen och det går inte att hålla hur många förhör som helst, säger Brodin till Aftonbladet.

Den grova våldtäkterna som 23-åringen begärs häktad för är dels den som ägde rum vid Eurostop den 28 mars i år. En 20-årig kvinna hittades svårt medtagen vid ett brofäste.

Cyklade omkull

Den andra våldtäktem hände i söndags morse. En 64-årig kvinna våldtogs på väg till jobbet. Enligt uppgifter till Aftonbladet cyklades hon omkull utanför ett dagis. Gärningsmannen överföll kvinnan brutalt, hotade henne till livet och våldtog henne.

– Det var väldigt grymt det han gjorde mot henne. Hon är helt blåslagen, säger en person i kvinnans bekantskapskrets.

23-åringen själv nekar till att han är den serievåldtäktsman som satt skräck i Örebro under en lång tid. Han har bara gjort vissa medgivanden vad gäller en grov våldtäkt vid Eurostop i mars.

Hans medgivandens ska handla om att han befann sig på platsen vid tidpunkten då våldtäkten inträffade.

Motvind

23-åringen greps i måndags kväll misstänkt för två våldtäktsförsök och en våldtäkt begångna under bara 14 timmar dagen innan.

När polisen höll presskonferens dagen innan meddelade de att misstankarna mot 23-åringen stärkts – att de har tekniskt bevisning mot honom och att han även knyts till fler av de överfall som inträffat i Örebro den senaste tiden.

De har även tidigare sagt att de har spår som tyder på att mannen kan ha verkat så länge som i fem års tid, något som nu häktningsframställan även styrker.

Våldtäktsvåg

Fallet är ett av de svåraste som Örebropolisen någonsin arbetat med. Sammanlagt har drygt 580 unga män i staden topsats.

– Vi har jobbat i stor motvind. Överfallen har skett med långa mellanrum och de har skapat stor otrygghet bland kvinnor i Örebro. Vi känner för offren, säger Wallin.

De många överfallen har skakat Örebro.

– Serievåldtäktsvågen är över nu. Det är oerhört skönt att vi kommit så här långt i utredningen.

I morgon klockan halv elva kommer häktningsförhandling att hållas.

ARTIKELN HANDLAR OM