Flygstrejken kan bryta ut redan i natt

NYHETER

Flygteknikerna kan gå ut i strejk redan i natt.

Om parterna inte kommer överens tar fackförbundet ut sina drygt 200 tekniker i strejk.

– Det kan absolut bli inställda flygningar, säger Marie Norell, informatör på fackförbundet SRAT.

Varslet, som kan gå igenom i natt, gäller tre bolag; SAS Tech, Avia Express och Direktflyg. Det innebär att cirka 300 flygtekniker på bland annat Arlanda, Landvetter, Örebro och Jönköping kommer att gå ut i strejk.

Det är samma tekniker som strejkade förra helgen. Den strejken ledde till att en flygning från Landvetter i Göteborg ställdes in.

Storstrejk på lördag

Om inga framsteg görs under morgondagen går samtliga tekniker på alla 21 flygbolag ut i strejk klockan tolv på lördag, som ett tredje steg i strejken.

Då kan det bli problem på allvar.

– Vi kommer att tvingas ställa in avgångar allt eftersom strejken fortsätter. Pågår strejken jättelänge kanske vi måste ställa alla flygplan, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

Flygteknikernas uppgift är att ta hand om det tekniska underhållet av flygplanen och även kontrollera de reparationer som gjorts av en flygplansmekaniker.

USA-flygen drabbas hårdast

Det är också flygteknikerna som gör kontroller av plan som ska flyga över Atlanten. Den typen av kontroll kan inte piloten göra själv, vilket är tillåtet på vissa kortare flygningar.

Det kan därför bli USA-flygningarna som påverkas mest av strejken.

Parterna som förhandlar är Transport/Svensk Flygteknikerförening, SFF och Flygarbetsgivarna. Kraven från facket handlar om att säkra flygteknikernas lokala avtal för att få ett bättre skydd mot uppsägningar och förbättrade villkor.

Just nu har facket gett arbetsgivarna dispans och gick inte ut i strejk natten till torsdag, som aviserat.

– Kommer vi inte i mål den här gången så går vi ut i strejk direkt. Det gör vi så fort vi fått besked om hur det har gått, säger Marie Norell, informatör på fackförbundet SRAT.

Vid 20-tiden på torsdagskvällen satt parterna fortfarande i förhandlingar.

ARTIKELN HANDLAR OM