Bråk i Israel om man ska skjuta Ahmadinejad

Foto: Hussein Malla/ap
Levande måltavla? Israeliska toppolitiker funderar på man inte borde skjuta Irans president Mahmoud Ahmadinejad i kväll under dennes besök i Libanon.
NYHETER

Israeliska toppolitiker tvistar om ifall man ska skjuta ihjäl Irans president Mahmoud Ahmadinejad under dennes besök i Libanon i dag.

– Får vi chansen borde han inte få komma hem levande, säger Arye Eldad från partiet Nationell Union.

Ahmadinejad besöker i kväll staden Bint Jbeil i södra Libanon. Den ligger bara några futtiga kilometer från gränsen till Israel.

I samband med besöket borde israeliska gränssoldater passa på att skjuta honom, tycker en politiker i det israeliska parlamentet knesset.

”Borde skjutas”

– Historien hade blivit så annorlunda om en judisk soldat hade dödat Hitler 1939, säger den ultranationalistiske Arye Eldad till nyhetssajten Ynet enligt TT.

– Om Ahmadinejad hamnar i militärens sikten i bara en sekund så borde han inte få komma hem levande, menar han.

Mordplanen avfärdas dock som oseriöst av vice premiärministern Silvan Shalom.

– Vi mördar inte statsöverhuvuden, säger han till en israelisk radiostation enligt TT.

Protesterar

Ahmadinejad har mottagits med blandade känslor i Libanon. Hizbollahanhängare har välkomnat honom som en hjälte medan västvänliga libaneser tycker att besöket är provocerande.

Platsen Bint Jbeil är väl vald eftersom det är ett område som härjades svårt under kriget med Israel 2006. Iran har bidragit stort till återuppbyggnaden. Ahmadinejad ser nu en chans att öka sitt inflytande i landet ytterligare och samtidigt reta ärkefienden Israel.

I norra Israel samlades invånarna läns gränsen för att försöka få en skymt av den hatade presidenten. Enligt nyhetsbyrån AFP kommer de boende i en gränsby att släppa ut ballonger i de israeliska färgerna blått och vitt som en protest.

ARTIKELN HANDLAR OM