Gentlemannatjuv lämnade tillbaka stöldgods

NYHETER

Professorn var förtvivlad.

Hans väska och dator med flera månaders arbete var stulen.

Då hände det oväntade: Väskan lämnades tillbaka – och senare även kopior av datorns innehåll.

– Det blev en riktigt solskenshistoria, säger professorn till Västerbottens-Kuriren.

Professorn är verksam på Umeå universitet. För ett antal dagar sedan kom han hem till sitt hyreshus och behövde göra ett ärende i tvättstugan.

Väskan försvunnen

– Eftersom jag nyligen opererats tyckte jag att jag inte orkade gå upp med ryggsäcken först, utan ställde den bakom en dörr i trapphuset. Jag skulle ju bara vara borta ett par minuter, säger professorn, som är av de mest framstående inom sitt ämnesområde i hela landet enligt Västerbottens-Kuriren.

När han kom tillbaka var katastrofen ett faktum. Ryggsäcken med viktiga dokument, dator, nycklar, kontokort och kalender var spårlöst borta.

– Fasansfullt. Bara kalendern är oerhört viktig. Den är mitt liv. Här har jag dokumenterat allt som hänt de senaste tio åren och framåt, säger professorn till VK.

"Dålig på att ta backup"

Arg och ledsen gick han tillbaka till sin lägenhet och spärrade korten och anmälde stölden till polisen.

Men sedan kom nästa överraskning. Upprymd såg han att väskan stod i trapphuset igen. Han tittade i den och datorn var det enda som saknades.

– Det var förstås inte bra. Den innehöll bland annat allt det material som jag producerat under sommaren och hösten. Tyvärr har jag varit dålig på att ta backup, säger professorn.

Hans arbete de senaste månaderna var borta för alltid. Trodde han.

Hopp för mänskligheten

En vecka senare tog dock historien ännu en vänding. Någon hade lagt ett kuvert i hans brevlåda. I det låg usb-minnen med kopior av hela datorns innehåll – både privata dokument och forskning.

– Det är helt otroligt. Man ser när filerna har kopierats och tjuven har lagt ner flera timmar åt att föra över materialet. Jag är jättelycklig, säger han till VK.

Professorn tycker att historien ger honom hopp för mänskligheten, och han hoppas nu att andra tjuvar ska vara lika barmhärtiga.

En sak har dock inte återlämnats, förutom datorn. Professorns bibliotekskort.

– Men det kanske tjuven behöver för att förkovra sig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM