”Är bara början på Bodströms karriär”

1 av 5 | Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
Bara början Thomas Bodström har alla chanser att ge sig in i politiken på nytt, menar vännerna.
NYHETER

Slutet på Thomas Bodströms politiska karriär?

Knappast, säger vännerna.

– Det är ju nu den börjar… eller snarare fortsätter, säger Jens Orback till Aftonbladet.

Thomas Bodström avslöjade för Aftonbladet i natt att han slutar i riksdagen.

Han säger att han fattat beslutet tillsammans med sin familj, men betonar också det stöd han fått av vänner inom politiken.

På sin blogg namnger han några av de som varit viktigaste supportrarna: Göran Persson, Ulrica Messing, Jens Orback och Mikael Damberg.

– Thomas har alltid ställt upp för mig, han har gett råd och stöttat, säger Jens Orback.

”Färgstark och modern”

Han vill inte avslöja hur länge han vetat om Bodströms beslut att hoppa av, men säger att de pratat ”under en lång tid”.

– Jag har sagt att det är många socialdemokrater som vill ha honom kvar och att han står för något modernt inom politiken, men att vad som än händer så kommer familjen först, säger Jens Orback till Aftonbladet.

Även Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län, är inne på samma spår:

– Han är en av Sveriges mest färgstarka politiker, men man ska inte behöva välja mellan politik och familj. Det här är något som Thomas har pratat öppet om i över ett halvår och jag tycker att det är omodernt att tvinga någon att välja mellan de båda.

Och vännen och forna regeringskollegan Ulrica Messing håller med:

– Ingen annan än den som tar beslutet kan egentligen ha synpunkter. Jag tror att Thomas och hans familj har vetat länge att det är rätt beslut. Men bara för att något är rätt innebär det inte att det är enkelt.

”Skulle tappa respekt”

Trots att Mikael Damberg visste om flyttplanerna var det självklart för honom att sätta Thomas Boström som etta på listan.

– Det märktes på alla personkryss han fick hur uppskattad han är, säger Mikael Damberg.

Vad tror du att de som kryssat honom känner i dag?

– Jag tror att man kryssar Thomas Bodström just för att han är Thomas Bodström. Skulle han i det här läget lämna sin familj eller tvinga dem att flytta hem så tror jag att många skulle tappa respekten för honom.

Fortsatt karriär

För slutet är egentligen bara början.

Messing, Orback och Damberg är alla övertygade om att Thomas Bodströms politiska karriär är långt från över och att hans beslut att hoppa av bara kan göra honom än mer populär.

– Att vara riksdagsledamot är det finaste man kan vara, men man kan hålla på med politik på många sätt. Man ska aldrig räkna ut Thomas Bodström. Han tar plats och han kommer fortsätta att göra det, säger Ulrica Messing.

– Karriären är absolut inte slut. Det är snarare början på den. Thomas Bodströms politiska karriär fortsätter i morgon, säger Jens Orback.

– Jag är helt övertygad om att han kommer att spela en stor roll för socialdemokraterna även i framtiden, säger Mikael Damberg.

”Går att driva frågor”

Även Thomas Bodström själv öppnar för en fortsättning.

”Att jag lämnar riksdagen innebär inte att jag avslutar mitt engagemang i politiken. Det är naturligtvis en stor fördel att sitta i riksdagen om man ska ägna sig åt politik, men Jens Orback, Jan Eliasson och Margot Wallström har visat att det går att driva frågor framåt även utanför vårt parlament.”

– Ja, det har han naturligtvis rätt i. Det finns många arenor där man kan bedriva politik. Nu måste han hitta sådana kreativa plattformer, säger Jan Eliasson.

Snyting åt Alliansen

Thomas Bodström avsluta sitt blogginlägg med en känga åt Alliansen.

”Jag kommer därför fortsätta att arbeta för att socialdemokraterna återvinner regeringsmakten. Med det osäkra politiska läge som vi befinner oss i, där vi har en regering som inte verkar ha insett att de är i minioritet, kan det gå fortare än vad många tror” skriver han på sin blogg.

Fredrik Reinfeldt väljer att inte kommentera politikerns avhopp.

– Nej, vi skippar det, säger hans presschef Roberta Alenius.

ARTIKELN HANDLAR OM