Hiv-smittad skapar panik i porrbranschen

Foto: Mikko Stig/SCANPIX
Flera producenter av porrfilm i USA har nu ställt in nya filminspelningar.
NYHETER

En hivsmittad porrskådespelare skapar panik inom branschen.

Namnet på den smittade hålls hemligt – och nu har flera stora porrföretag i Kalifornien har stoppat sin filmproduktion.

Man eller kvinna? Ingen vet vem det är som smittats med det fruktade hiv-viruset. Men rädslan inom porrbranschen är stor.

Många porraktörer fruktar att de blivit smittade, och sex stora amerikanska porrproducenter har stoppat alla filminspelningar tills vidare. Två av dem är Wicked Pictures och VIvid Entertainment Group.

"Ingen tvekan"

– Det var ingen tvekan när vi fick höra det här. Vi stoppade omedelbart all produktion och bestämde att vi vill ha all fakta på bordet innan vi fortsätter, säger Steven Hirsch, grundare av Vivid Entertainment Group, som en av branschens största filmproducenter, till AP.

Hiv-fallet omges av stort hemlighetsmakeri. Klart är att den smittade är en porrskådespelare. Men kliniken där personens sjukdom upptäcktes har ännu inte avslöjat vem det är. Man arbetar nu för fullt med att testa andra som haft sex med den drabbade.

Vägrar lämna ut namnet

Flera ombud har varit i kontakt med kliniken som vägrar att lämna ut personens namn.

Vissa porrföretag har krav på kondomer under inspelningarna. Men långt i från alla. Talesmän för staden Los Angeles hälsoavdelning är bekymrade över bristen på kondomanvändning. Man menar att skådespelarna utsätts för onödiga risker. Producenterna svarar att de som ser sexfilmerna tycker att kondomer är avtändande.

Stor buffert

En liknande incident inträffade förra året då en kvinna testades positivt för HIV efter att ha varit med i en porrfilm. 2004 upptäcktes att flera porraktörer hade HIV-smittats och flera bolag stoppade sin produktion under en tid.

Det troliga är dock att det nuvarande produktionsstoppet inte drabbar branschen särskilt hårt. Enligt AP har de flesta bolag en stor buffert med outgivna filmer. En företrädare för industrin säger dock att lågkunjunkturen och piratkopiering har fått försäljningen av porr-DVD:er att minska med 20 procent senaste året.

ARTIKELN HANDLAR OM