Världens längsta tunnel är borrad

Järnvägstunneln ska gå genom Alperna

1 av 4 | Foto: Scanpix
Några av de schwiziska arbetarna välkomnade den 10 meter breda borren när den tog sig igenom berget. De viftade med regionsflaggor från olika delar av Schweiz.
NYHETER

Det tog 14 år – men nu är de igenom.

Den 57 kilometer långa tunneln genom Alperna har nu borrats.

Om bara 5 år till startar tågtrafiken.

Arbetet med tunneln Gotthard genom de schweiziska alperna har pågått sedan 1996. Under fredagen nåddes ett stort genombrott då man äntligen borrat igenom berget.

"Storslaget monument"

Den 10 meter breda borren Sissi tog sig igenom de sista två meterna i direktsänd tv, medan några av de 2 500 arbetare som byggt tunneln jublade och viftade med flaggor från olika schweiziska regioner.

– Gotthard kommer att vara ett spektakulärt och storslaget monument som alla tunnlar kommer att jämföras med, säger landets transportminister Moritz Leuenberger enligt BBC.

Förkortar restid

När tågtrafiken kommer i gång förväntas restiden mellan Zürich i Schweiz och italienska Milano att förkortas med upp till 90 minuter. Tågen förväntas kunna passera genom tunneln med en hastighet av 250 kilometer i timmen.

Tunneln beräknas inte att öppna för trafik förrän i slutet av 2016. Förutom persontrafiken hoppas man med tunneln att minska en stor del av lastbilstrafiken på vägarna i Alperna. Uppskattningsvis 3 000 lastbilar med tung last passerar varje dag, och mycket ska hädanefter kunna gå via frakttåg genom tunneln.

Minnesstund

Men ceremonin innehöll inte bara jubelscener. Man höll även en tyst minut för de åtta personer som fått sätta livet till under byggandet av tunneln.

– Det är väldigt viktigt att vi kommer ihåg att alla arbetare inte kan vara här med oss nu, men vi är stolta och kommer att vara glada i kväll, säger byggets chefsingenjör Heinz Ehrbar.

ARTIKELN HANDLAR OM