Skärpta straff för rekordrånet

Tre av rånarna får sina straff skärpta

1 av 6 | Foto: HENRIC LINDSTEN
Safa Kadhum, 31.
NYHETER

Med en nedsläckt helikopter slog rånarna till mot värdetransportcentralen i södra Stockholm.

Rånet kom att bli det mest spektakulära i Sveriges historia.

I dag föll hovrättens dom – straffet skärps för tre av de sju dömda.

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 hör boende i området Västberga i södra Stockholm en helikopter som flyger på låg höjd. Från sina sovrumsfönster ser de hur flera personer lastar in pengasäckar i helikoptern som står på taket till G4S värdecentral.

De första poliserna på platsen kan bara titta på när helikoptern lyfter med rånbytet på 39 miljoner kronor och rånarna.

Stor uppmärksamhet

På förmiddagen hittas helikoptern övergiven vid Skavlöten i Täby.

Rånet, som beskrivs som det mest spektakulära i den svenska kriminalhistorien, får stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

En intensiv polisjakt startar och flera personer grips de närmsta veckorna efter rånet. Men rånbytet är fortfarande borta och polisen misstänker att fler icke identifierade personer deltog i rånet.

Skärpta straff

Drygt ett år efter rånet kom domen i Södertörns tingsrätt. Sju personer dömdes, och tre friades helt. Sex av domarna överklagades till Svea hovrätt, och i dag vid klockan 14 kom domen:

För de två, Safa Kadhum, 31, och Alexander Eriksson, 35, som fälldes för grovt rån skärps fängelsestraffet från sju till åtta år.

För en av de två personer, Goran Bojovic, 39, som dömdes för medhjälp till grovt rån skärps straffet från tre till fyra års fängelse. För den andre personen, Marcus Axelsson, 34 , fastställs straffet på två års fängelse.

För den person som av tingsrätten dömdes till ett års fängelse för skyddande av brottsling, grovt brott, fastställs tingsrättens dom på ett års fängelse.

"All-time-high"

Hovrätten fastställer även den friande domen för den 24-åring som misstänktes ha placerat ut väskor med bombattrapper vid polisens helikopterhangar i Myttinge.

Kammaråklagare Leif Görts säger tiil TT att han är "ganska nöjd" med hovrättens dom.

– Det är ju "all-time-high" när det gäller ett enskilt rån. Och man kan säga att hovrätten gått oss halvvägs till mötes. Men vi nådde ändå inte riktigt ända fram dit vi ville till fängelse i nio–tio år.

Silbersky besviken

Görts tror inte att målet kommer att gå vidare till Högsta domstolen, men det beslutet måste fattas av Riksåklagaren.

Leif Silbersky företräder helikopterpiloten Alexander Eriksson, 35, som fick sitt straff skärpt från sju till åtta års fängelse:

– Jag har inte hunnit ta del av domen. Men självklart är både han och jag besvikna. Vi hade yrkat på en frikännande dom, säger Silbersky.

FAKTA

Lista på de dömda

Här är de som dömts för inblandning i helikopterrånet av tingsrätten och hovrätten:

Safa Kadhum, 31

Dömdes till sju års fängelse för grovt rån i tingsrätten. Straffet skärptes till åtta års fängelse i hovrätten.

Erkänner att han är en av de tre inne i värdedepån, där han också avsatt DNA på flera platser.

Tidigare dömd till fängelse för delaktighet i rån vid två tillfällen tidigare. Bland annat dömdes han till två år för medhjälp i den spektakulära kuppen mot Nationalmuseum där maskerade och beväpnade rånare slog till två dagar före julafton år 2000 och försvann i båt.

Alexander Eriksson, 35

Sju års fängelse för grovt rån i tingsrätten. Fick straffet skärpt till åtta års fängelse i hovrätten.

Tidigare dömd för narkotikabrott och vapenbrott.

Goran Bojovic, 39

Dömdes till tre års fängelse för medhjälp till grovt rån i tingsrätten. Nekade. Får straffet skärpt till fyra års fängelse i hovrätten.

Har kallats "hjärnan."

Dömdes i april förra året till fyra års fängelse för medhjälp till grov mordbrand, där delar av Glädjens köpcentrum Upplands Väsby förstördes natten till den 10 september 2009.

Charbel Charro, 32

Fick fem års fängelse för medhjälp till grovt rån i tingsrätten. Nekade, men domen överklagades inte till hovrätten.

Så här skrev tingsrätten: "Som framgått ovan är det utrett att Charbel Charro varit delaktig i införskaffande i telefoner och SIM-kort som använts vid rånet. Genom detta och genom hans kontakter med Goran Bojovic och Mikael Södergran, vilka skett vid möten och via telefoner i slutna kretsar, anser tingsrätten att åklagaren har styrkt att även Charbel Charro varit delaktig i planeringen inför rånet och haft vetskap om organisationen av rånet."

Förekommer sedan tidigare under 26 avsnitt i kriminalregistret. Dömd till fängelse bland annat för rån.

Mikael Södergran, 33

I tingsrätten: Fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Prövades inte i hovrätten.

Så här skrev tingsrätten: "Mot bakgrund av att Mikael Södergrans DNA funnits på gummibandet runt poltråden finner tingsrätten det vara styrkt att han varit delaktig i införskaffandet och användningen av sprängmedel."

Förekommer sedan tidigare under sju avsnitt i kriminalregistret. Bland annat dömd 2005 för flera rån fem och ett halvt års fängelse, samt förberedelse till rån, två års fängelse.

Marcus Axelsson, 34

Två års fängelse för medhjälp till grovt rån i tingsrätten. Nekade, men fick tingsrättens dom fastställd i hovrätten.

Förekommer under 20 avsnitt i kriminalregistret. Dömdes 2007 till två års fängelse för rån och försök till grov utpressning.

38-åringen

Ett års fängelse för skyddande av brottsling. Nekade, men domen fastställdes hovrätten.

"Tingsrätten anser att det kan hållas för visst att XX haft kännedom om att Alexander Eriksson behövde ett alibi för morgontimmarna den 23 september 2009 och att han i syfte att underlätta skapandet av ett sådant först tagit emot bilen och senare överlämnat den till Alexander Eriksson."

Tidigare ostraffad.

ARTIKELN HANDLAR OM