”Kvinna inblandad i mordet på Fessé”

I dag ställs miljonären inför rätta misstänkt för mordet på Gösta Fessé

1 av 4 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
10 ÅRS FÄNGELSE Den 67-årige miljonären dömdes för det 24 år gamla mordet på 79-årige Gösta Fessé.
NYHETER

I dag ställs den 67-årige miljonären inför rätta för mordet på Gösta Fessé 1986.

Fallet är unikt – men kriminologen Leif GW Persson säger att åklagaren får svårt att vinna eftersom polisen slarvat bort det viktigaste beviset.

Dessutom tror han att en kvinna kan vara inblandad.

Den åtalade 67-åringen hade byggt upp ett respektabelt liv som framgångsrik företagare, miljonär och gift tvåbarnsfar. Men den 13 april knackade polisen på dörren till hans exklusiva villa.

I dag, ett kvarts sekel efter mordet på Gösta Fessé i Eslöv, går ärendet upp i rätten – och slår därmed rekord.

– Det är en unik rättegång. Vi har aldrig haft ett så gammalt mordfall uppe. Jag kommer naturligtvis att följa det, säger kriminologen Leif GW Persson.

Miljonären ska svara på hur hans handavtryck hamnat på en telefondosa i änden på den sladd som hittades kring Gösta Fessés hals.

Kan förväxlas

Det kan låta som ett stenhårt tekniskt faktum som den åtalade får svårt att slingra sig ur – men det tycker inte hans försvarare:

– Vi går in i målet med tillit, säger advokat Sten-Åke Larsson.

Handavtrycket är åklagarens viktigaste bevis, men advokaten anser inte att det är av avgörande betydelse eftersom handavtryck lätt kan förväxlas.

– Vår inställning är att min klient aldrig varit i mannens lägenhet och att han inte har med mordet att göra. Detta kommer vi att utveckla under rättegången, säger Sten-Åke Larsson.

Leif GW Persson tror också att åklagaren kan få problem:

– Vi går omkring med föreställningen att fingeravtryck är unika, men avtryck i samband med brott är nästan alltid ofullständiga. När det gäller handavtryck är underlaget för de statistiska säkerhetskalkylerna klent, på gränsen till obefintligt.

Tror på fler inblandade

GW säger att en slipad advokat kommer att begära en andra bedömning av avtrycket på dosan. Och där blir det svårt. Dosan har polisen slarvat bort – oklart hur. I stället får rätten ta ställning till sparad kopia av avtrycket.

– Då blir det knepigt, i USA hade det aldrig räckt för att ens väcka åtal, säger Leif GW Persson.

Han tror dessutom att ytterligare en person är inblandad i mordet.

– De finns indikationer på att en kvinna varit inblandad. Jag skulle vara väldigt försiktig att gå till dom i ett så gammalt fall där det finns stora chanser att alla inblandade inte är kända.

ARTIKELN HANDLAR OM