bin Ladin bor granne med sin närmsta man

"Ingen i al-Qaida lever i grottor", säger en Nato-källa

NYHETER

Usama bin Ladin och hans närmste man Ayman al-Zawahiri lever ett smått idylliskt liv i varsitt hus inte långt från varandra i nordvästra Pakistan.

I alla fall om man ska tro den enligt uppgift högt uppsatta tjänsteman inom Nato som den ansedda TV-kanalen CNN har pratat med.

– Ingen i al-Qaida lever i grottor, säger källan som vill vara anonym med tanke på det känsliga innehållet i sitt vittnesmål.

Tvärtom ska toppskiktet inom den islamistiska terrororganisationen leva relativt bekvämt i skydd av lokalbefolkningen och några medlemmar i den Pakistanska underrättelsetjänsten.

Pakistan skyddar al-Qaida?

Pakistan har flera gånger förnekat att man skyddar al-Qaidas-ledarskikt men Nato-källan uppger att att bin Ladin förmodligen har flyttat runt i nordvästa delen av landet mellan den kinesiska och den afghanska gränsen – nära de ökända Tora Bora-grottorna - de senaste åren.

De nya uppgifterna är rakt motsatta de uttalanden som gjorts från amerikanskt håll där man länge sagt att man inte fått några konkreta uppgifter om bin Laden under de senaste sju åren.

Källan vill inte direkt uppge hur han har kännedom om bin Ladins förehavanden men han har enligt CNN tillgång till en del av det allra hemligaste materialet inom Nato-alliansen.

Nato-tjänstemannen säger också att Taliban-upproret kan räkna med en ständig påfyllning av stridsberedda unga män oavsett vilka insatser de amerikanska styrkorna och deras allierade gör.

Upp till 1 miljon stridberedda

500 000 – 1 miljon män ska enligt källan finnas att tillgå längs den afghansk-pakistanska gränsen – de flesta av dem beredda att slåss för att tjäna pengar snarare än av ideologisk övertygelse.

För att få ett varaktigt förbättrat säkerhetsläge behövs ekonomisk tillväxt i regionen så att dessa personer får andra möjligheter att jobba och tjäna pengar. Det är det enda sättet att stoppa kriget menar Nato-tjänstemannen.

– Men tiden håller på att rinna ut för oss, säger källan till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM