”200 interner kom mot oss”

Svenska fängelsegisslan på Haiti berättar om skräckupplevelsen

1 av 5 | Foto: Scanpix
45 minuter efter upploppet startat stormade haitisk polis fängelset och under eldstriden som följde kunde de sex svenskarna sätta sig i säkerhet.
NYHETER

Sex svenskar hamnade på söndagen mitt i ett haitiskt fängelseuppror.

– Plötsligt kom 200 interner springande mot oss med vapen i händerna, har en av svenskarna berättat för Fredrik Bjerkeborn, biträdande chef för FN:s poliskommission i Haiti.

En svensk sköts i bröstet med ett pumphagelgevär och ska nu föras till Sverige för vård.

Det haitiska nationalfängelset är ett grått och kantigt cement- och taggtrådskomplex i huvudstaden Port-au-Prince. Här sitter cirka 1600 grova brottslingar under vad Fredrik Bjerkeborn beskriver som "vidriga förhållanden".

Vid omkring 10.30 lokal tid (17.30 svensk tid) på söndagen lyckades av okänd anledning ett stort antal av fängelsets interner beväpnade med knivar och pumphagelgevär ta sig ut från en stor cell.

Möttes av en skräckscen

De sex svenskarna hade då tillsammans med en amerikan precis avslutat ett studiebesök inne i fängelset. När de kom ut på rastgården igen hörde de först en hög smäll och möttes sedan av en skräckfylld syn.

– Plötsligt kom 200 interner springande mot oss med vapen i händerna, har en av svenskarna berättat för Fredrik Bjerkeborn, biträdande chef för FN:s poliskommission i Haiti.

Det vrålande gänget av uppretade fångar omringade omedelbart svenskarna och amerikanen.

– De tog dem och höll dem sedan framför sig som en sköld för att inte bli påskjutna av haitisk polis och på så sätt kunna ta sig framåt och ut från fängelset, säger Fredrik Bjerkeborn.

45 minuter

Dramat varade i cirka 45 minuter tills haitisk polis stormade in i fängelset. I samband med deras eldgivning mot fångarna fick svenskarna möjlighet att fly in i en passage på fängelseområdet och kunde sätta sig i säkerhet.

En av svenskarna träffades dock i bröstet av en salva från fångarnas pumphagelgevär.

– Hagelkornen sitter kvar i bröstet. Man har inte kunnat operera ut dem här än. Han kommer att föras till Sverige inom kort, säger Fredrik Bjerkeborn men förklarar att den skjutne precis som övriga fem svenskar inte har några allvarliga fysiska skador.

– De har naturligtvis varit med om en kritisk situation men mot bakgrund av det mår de relativt bra. Men det är klart att de är påverkade av det som hänt.

Två kvinnor och fyra män

Gruppen som togs som gisslan av de haitiska fångarna bestod av tre svenska poliser som arbetar med den FN-ledda fredsbevarande insatsen på Haiti, en svensk kriminalvårdare som bland annat arbetar på det aktuella fängelset samt två personer ur en svensk delegation från Stockholm, varav en är polis och en är civilanställd inom polisen.

Även en amerikansk kriminalvårdare var med om fängelsedramat. Alla är 30-50 år och av svenskarna är två kvinnor och resten män.

– De svenskar som arbetar här kommer att fortsätta sitt uppdrag och de andra kommer resa hem som planerat.

Tre interner dödades i samband med upproret som är ett av många som drabbat fängelset. Detta ska enligt uppgift vara byggt för 400 personer men håller idag omkring 1600 fångar vilket innebär att alla exempelvis inte kan ligga ner samtidigt om nätterna.

ARTIKELN HANDLAR OM