”Beväpnade studenter hindrar skolmassakrar”

NYHETER

Hur förhindrar man en ny skolmassaker?

Genom att beväpna eleverna.

Så resonerar politikerna i Texas som vill tillåta skjutvapen i skolor.

Tanken är så enkel att ett barn kunde ha kommit på den.

Om en ny galning springer in på skolgården och öppnar eld ska de andra eleverna kunna dra upp sina egna bössor och skjuta tillbaka.

– Det handlar om självförsvar. Jag vill aldrig se en upprepning av det som hände på Virginia Tech, där en rubbad och självmordsbenägen dåre kan skjuta ner försvarslösa ungdomar, förklarar den republikanske senatorn Jeff Wentworth.

Joggar med pistol

Han får stöd av partikollegan och guvernören Rick Perry, som själv säger att han brukar utrusta sig med en pistol när han ska ut och jogga.

USA har drabbats av flera blodiga skolmassakrar genom åren. Men nu får det vara nog, enligt den politiska majoriteten i Texas. Den lösning som de alltså lite överraskande har kommit fram till är att det krävs fler vapen. Inom kort väntas nya regler införas som tillåter både lärare och elever att bära dolda skjutvapen på högskolor och universitetcampus.

Starkt motstånd

Idén att tillåta vapen på skolor är inte unikt för Texas. Liknande regler finns redan i Utah. I ytterligare ett dussintal stater har det varit på förslag, men motståndet har varit hårt. Inte minst från skolcheferna.

– Det finns inget scenario där tillstånd att bära dolda vapen på högskolor kan leda till något annat än en farligare miljö för både studenter, lärare och besökare, säger Glen Johnson, chef för högre utbildning i Oklahoma.

Hans kollega i Texas, William Powers, är också emot förslaget. Han säger att kombinationen studenter, vapen och studentfester är allt för riskabelt.

FAKTA

Skolmassakrer

Både USA och Europa har chockats av flera blodiga massmord på skolor och universitet. Här är några av de värsta:

Skolmassakern i Kauhajoki chockade Finland i september 2008. En 22-årig elev på skolan sökte upp en sal där elever skrev tentamen. Där gick han in och sköt vilt omkring sig. 11 människor dog, inklusive skytten som begick självmord.

Sex människor dog när den 27-årige kriminologistudenten Steven Kazmierczak öppnade eld i en föreläsningssal på Northern Illinois University den 14 februari 2008. Ytterligare 21 personer sårades.

Massakern på Virginia Tech inträffade den 16 april 2007. En 23-årig student sköt ihjäl 32 personer och skadade nästan lika många. Offren var både lärare och elever. Han tog sedan sitt eget liv.

Den 20 april 1999 mördades 12 elever och lärare på Columbine High School i Colorado. De sköts av två elever på skolan som beväpnade sig med gevär, pistoler och sprängämnen. De gick genom skolan och sköt alla elever de såg. Sedan tog de sina egna liv.