Stridspiloter deserterade - vägrade skjuta folket

Foto: Lino Arrigo Azzopardi
Stridsflygarna flydde till Malta.
NYHETER

Gaddafis order: skjut och bomba folket.

Det vägrade två libyska stridspiloter.

De flög sina Mirage-plan till Malta i stället.

Militären står inte enad bakom Libyens diktator Muammar Gaddafi.

Under måndagseftermiddagen deserterade två libyska stridspiloter efter att de fått order att attackera demonstranterna, uppger al-Jazira.

Sökte asyl

Ordern ska ha kommit medan de var i luften, men piloterna vägrade skjuta på sina landsmän.

De styrde i stället sina Mirage-stridsflygplan till Malta, där de landade klockan 14 och har sökt asyl.

Piloterna kom från flygbasen i Tripoli och flög lågt över libyskt luftrum för att inte bli upptäckta under flykten, uppger tv-kanalen al-Jazira.

Överger översten

Efter att ha deserterat ska piloterna – som båda uppges ha graden överste – ha avslöjat hemlig information om den libyska militären.

Libyens ambassadör i Malta – en känd Gaddafi-anhängare – har begärt att få prata med piloterna, men har fått kalla handen av maltesiska myndigheter.

På måndagen landade också två civila helikoptrar i Malta med sju personer som påstås vara franska medborgare.

FAKTA

Detta har hänt

Inspirerade av revolutionerna i Tunisien och Egypten gick folk ut på gatorna i staden Benghazi i mitten av förra veckan.

Demonstrationerna spred sig till flera städer, framför allt i östra delarna av landet.

I fredags sköt säkerhetsstyrkor i Benghazi skarpt mot demonstranterna. Det verkar snarast ha fått demonstrationerna att eskalera.

På både lördagen och söndagen besköts ett begravningsföljen i Benghazi. Det kom också uppgifter om att delar av militären i staden vägrat våldet och gått över på folkets sida.

På söndagen spreds revolutionen till huvudstaden Tripoli. Minst 60 personer sköts ihjäl när militären och regeringsanhängare gick till attack mot demonstranterna.

På söndagskvällen höll Muammar Gaddafis son, Saif el Islam, ett tal till folket. Han sade att landet står på gränsen till inbördeskrig och att det skulle leda till ett blodbad och fattigdom. Han erbjöd storslagna reformer och ett ”helt nytt Libyen" om demonstrationerna upphör.

Under måndagen kom uppgifter att regimen satt in stridsflygplan, helikoptrar och inhyrda legosoldater mot demonstranterna.

ARTIKELN HANDLAR OM