Krimspecialisterna om nye lasermannen

NYHETER

Tommy Lindström, tidigare chef för rikskriminalen och expert i ”Efterlyst”

– Han styrs av att han vill visa att han är bäst. Det är därför den här mannen måste tas så fort som möjligt. Han är så högvarvig nu. Jag släpper fortfarande inte tanken på att det här kan vara en andra generationens invandrare.

Vad måste polisen göra i det här läget?

– Jag vill att man skickar ut ett antal civila poliser och tittar på folk. De är otroligt skickliga på att hitta personer med ett avvikande beteende. Så skulle jag göra om jag var ansvarig.

Varför är det viktigt?

– Han rör sig ute och han återkommer. Det kan vara så att han hånar polisen, gäckar lite: ”Ni kan inte ta mig”. Jag tror inte att det är mer än en gärningsman.

Vad bör profilerarna göra?

– Framför allt tycker jag att man ska se på det här att han är aktiv i slutet av 2009 och sen är borta. Och så kommer han tillbaka. Vad hände då? Han är nog inne i någon fas. Det är också viktigt att titta på vilka dagar brotten begås.

Vad tror du om den senaste skjutningen i förrgår kväll?

– Jag tror att det är samma person. Men jag förstår att polisen utreder om det är någon som passar på under täcket av ”nya lasermannen”. Det är lite konstigt att det är två kvinnor.

Sven Å Christianson, professor i psykologi, expert på seriemördare

– Förmodligen är det mycket som talar för att det är seriebrottslingen men det vet vi inte ännu. Det är oerhört avgörande vad polisen kommer fram till i sin länkningsanalys, alltså vad som länkar brotten, och den säger inte så mycket om personens karaktär, mer om geografiska områden eller likheter mellan brotten.

Stämmer det att seriebrottslingar trappar upp brotten?

– En del seriebrottslingar har ingen upptrappning, andra har det.

Vad utmärker seriebrottslingar?

– Det är svårt att generalisera. Även om jag beskriver dem som djupt ensamma människor som lever i vanmakt behöver inte det betyda att de framstår så. Det vet vi ju inte i förväg. Den här djupa ensamheten som finns inom dem kan vara förenlig med ett socialt liv, det behöver inte vara en ensling.

Martin Grann, Kriminalvårdens utvecklingschef:

– Polisen har varit duktig på att vara förtegen om de här brotten. Därför är det svårt att säga något mer än det rent allmänna. Man kan spekulera om paranoida vanföreställningar, alltså att han tror sig vara förföljd men det kan lika gärna vara politiskt motiverat och genomtänkt.

Vad finns det för erfarenhet av den här typen av seriebrottslingar i Sverige?

– Den är mycket liten, även om man tittar internationellt är det så få fall.

Leif GW Persson, kriminolog

– Vi har haft över 50 skjutningar i Malmö det senaste året. Det låter väl inte osannolikt att några av offren har utländsk bakgrund. Jag tror ingenting om de här skjutningarna i nuläget.

Polisen kopplar ihop brotten och det finns flera saker som binder dem till varandra. Tror du inte på det?

– Jag tror inte ett jävla nickel innan jag satt mig in i det. Jag hörde till min häpnad att polisen varnade folk med utländsk härkomst att uppehålla sig i buskage och liknande, det låter mycket märkligt. Det kan mycket väl vara så att gärningsmannen eller männen har samma ursprung som offren.

Vad tror du om rasism som tänkbart motiv?

– Det behöver inte alls finnas ett sådant motiv. För de här killarna är det ett alldeles utmärkt motiv att de får läsa om sig själva i tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM