Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Bor granne med offren

Ex-polisens teori: Skytten slår till i sitt eget område

Han jagas dygnet runt, men polisen ligger alltid steget efter.

Skytten som sätter Malmö i skräck känner väl till de bostadsområden där han slår till. Och enligt den före detta mordutredaren Jan Olsson är det mycket möjligt att det även är där han själv bor:

– Människor begår ofta brott i områden där de känner sig hemma.

Mycket talar för att den nye lasermannen bor i anslutning till de platser där han slår till.

Polisen jobbar nu med att ta fram en geografisk profil. De kartlägger exakt var och när skottlossningarna har ägt rum och vilka möjliga flyktvägar gärningsmannen kan ha valt.

Men hittills har gärningsmannen alltid legat steget före och polisen har stått handfallna efter varje ny skottlossning.

Känner sig säker

Men när pusslet är lagt ska polisen veta exakt varför han rör sig efter ett speciellt mönster: plats, tid, hur han väljer ut offer och vart han tar vägen efteråt.

Utifrån den geografiska profilen kan man också få fram en plats där han bor.

Den nu pensionerade polisen Jan Olsson ledde utredningen av Lasermannen John Ausonius och var den som tog fram gärningsmannaprofilen på honom.

För Aftonbladet ger han nu sin bild av skyttens rörelsemönster. Han tror att det är sannolikt att den nya lasermannen bor i området där han skjuter mot sina offer.

– Det är mycket möjligt. Människor begår ofta brott i områden där de känner sig hemma. Det är där de känner sig säkra och de vet var de ska ta vägen efteråt.

Panikskjuter inte

Dessutom tror han att gärningsmannen rör sig mycket i närområdena – innan han slår till. Han panikskjuter inte utan väntar ut rätt tillfälle.

– Människor som gör sådant här går inte till en speciell plats, utan de kan befinna sig i ett område länge och sedan när tillfället kommer så skjuter de. Det kan vara just så mannen har gått tillväga vid beskjutningarna genom fönsterrutorna.

Polisen arbetar även intensivt med att kartlägga den tekniska bevisning som har samlats in på brottsplatserna.

Totalt handlar det nu om 19 skottlossningar som en och samma gärningsman misstänks ligga bakom.

Men åtta fall anses vara extra intressanta i utredningen. Hittills har utredarna kommit fram till att samma vapen har använts i minst fem av fallen. Dessutom sammankopplas ytterligare minst tre fall sedan man funnit tomhylsor.

Andra omständigheter som knyter samman skjutningarna är tiderna, platserna och att samtliga offer har invandrarbakgrund.

– Olika sådana ingredienser gör att man kan sammanföra dem. Vi tror och utgår från teorin att det är samma gärningsman, säger Eva-Gun Westford, polisens informatör gällande skottlossningarna.

Jan Olsson säger:

– De platser jag såg kändes genomtänkta och utvalda. Den här personen verkar fly genom bakgårdar.

Samtliga åtta platser ligger nära parker eller andra lummiga områden.

Tar sig fram på cykel

– På så sätt är det enkelt att undkomma alla som följer efter.

– Jag kan tänka mig att den här mannen förflyttar sig på cykel eller går. Det är ett lätt sätt att röra på sig när man ska ta sig fram genom trånga passager.

Mellan vissa perioder tycks mannen ha varit vilande, nu pågår beskjutningar mer frekvent. Vad tror du att det kan bero på?

– John Ausonius åkte ju till Sydafrika, det kan bero på något sådant nu också, att det är något annat som upptar hans intresse.

– Att han slår till så ofta nu kan bero på all uppmärksamhet han får genom massmedia. Nog spelar det roll för en individ som gör sådant här.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet